fbpx

Dan nakon barikada na KiM: Srbi pod tenzijama, Priština tvrdi da nije dobila poziv za nastavak dijaloga

Дијалог Београд - Приштина

Dan nakon smirivanja tenzija na Kosovu i Metohiji iz Brisela je stigao poziv Beogradu i Prištini da se vrate za pregovarački sto. Iz Prištine poručuju da nisu dobili poziv iz Evorpske unije, a Srbi na Kosovu uznemireni nakon svih dešavanja u protekla dva dana.

Sirene za uzbunu, ponovno postavljanje barikada i pojavljivanje pripadnika specijalnih jedinica u srpskim sredinama. Opet su jednostrani potezi kosovskih institucija izazvali strah kod Srba.

“Uvek straha ima, jer je Albancima u mentalitetu da imaju ovakve ispade, pogotovo prema Srbima”, rekao nam je jedan stanovnik Gračanice.

“Nije nam bilo prijatno. Međutim, kada želite da ostanete ovde, iz petnih žila imate snagu i čekate šta će da se desi”, dodala je druga meštanka.

Dok Srbi očekuju nastavak dijaloga, iz Prištine stiže drugačija poruka. Kosovski premijer Aljbin Kurti tvrdi da nije dobio poziv iz Brisela.

“Kosovo ima utisak, upravo zbog zaštite Amerike da može biti recimo stalna članica Saveta bezbednosti, da je najsavršeniji sistem na svetu i da može da uradi šta god hoće, jer ima taj nepodeljeni osećaj američke podrške, koju je, mora se priznati, u poslednjih nekoliko godina narušio Aljbin Kurti”, smatra književnik i novinar Živojin Rakočević.

“Ono što je suštinski važno je da li je Priština spremna da konstruktivno razgovara u Briselu, a mislim da trenutno to nije i da će za tako nešto biti potrebno da se intezivira pritisak međunarodne zajednice”, dodaje direktor Centra za afirmativne društvene akcije “CASA”, Miodrag Marinković.

Nakon američkog pritiska da se odloži reciprocitet, Aljbin Kurti je ovoga puta poslušao svoje saveznike. Pitanje je da li tvorci kosovske državnosti mogu urazumiti kosovskog premijera i za nastavak dijaloga.

“Oni imaju mehanizme, samo je pitanje da li postoji politički prostor da oni te mehanizme primene u praksi. Sjedinjene Američke Države i Evropska unija Kosovo tretiraju kao spostveni projekat, nad kojim ne mogu da primene one mehanizme koje bi primenili prema drugim zemljama u regionu. Tako da, pretpostavljam da ta rezistentnost koju Kurti pokazuje na pritiske iz međunarodne zajednice nisu njegova snaga, već slabost međunarodne zajednice”, ističe Marinković.

Rakočević navodi da su Sjedinjene Američke Države presudne u svemu.

“Kosovo se ponaša kao razmaženi tinejdžer koji neprestano očekuje nekakve ustupke i te ustupke očekuje od Amerike i većine evropskih država. Nažalost, Amerika je presudna u svemu. Toliko presudna da je Kosovo paralisano da samostalno, normalno, i što je najvažnije, racionalno donosi odluke u skladu sa svojim okruženjem”, naglasio je Rakočević.

Izgleda da narušeni odnosi sa Amerikancima ne predstavljaju veliki problem kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju, koji uporno traži međunarodno priznanje, dok Evropska unija još uvek teži ka nastavku dijaloga i normalizaciji odnosa.

Ana Marković

 

 

 

%d bloggers like this: