fbpx

Debata o transparentnosti Opštine Gračanica

Дебата у ЦЕЦ-у Фото: В.Ћуп

U Centru građanske energije danas je održana debata na temu transparentnosti Opštine Gračanica. “Iako je ova lokalna samouprava od osnivanja povećavala nivo transparentnosti, uvek postoji mogućnost da se ona bude na višem nivou“, zaključak je sa debate koju je organizovala NVO „Komunikacija za razvoj društva“ uz pomoć nevladine organizacija „Aktiv“ i američke ambasade.

Foto: V.Ćup

Na debati, kojoj su prisustvovali članovi civilnog sektora, mediji i građani opštine Gračanica sagledavana je mogućnost napretka u transparetnosti Opštine Gračanica.

„Transparentnost u političkom kontekstu jeste tekovina demokratije i ona je tu da bi uključila javnost što više u procese odlučivanja – kako na loklanom tako i na centralnom nivou. Opština Gračanica od svog osnivanja je stalno povećavala transparentnost i kvalitetnije radila, međutim, gledajući indikatore koji se koriste za merenje transparetnosti uvek postoji mesta za napredak“, istakao je Rajko Jovanović iz NVO „Komunikacija za razvoj društva“.

Opština Gračanica je jedna od transparentnijih, pokazuju istraživanja na ovu temu, međutim…

„Opština radi sve po zakonu, oni sve objavljuju na svom sajtu, svaka odluka može tamo da se nađe, međutim, tu dolazimo do problema jer nije samo to transparentnost. Ostalo, poput konsultacije sa građanima, civilnim sektorom, uključivanje njih u partnerstvo je na veoma niskom nivou“, istakao je Jovanović.

Rajko Jovanović
Foto: V.Ćup

Učesnici debate pokušali su da daju primere za unapređenje transparentnosti u opštini Gračanica, međutim, složili su se da je veliki problem nepoverenje građana.

Debati, uprkos poziva, nije prisustvovao niko od predstavnika oštine Gračanica.

Milena Maksimović

 

 

%d bloggers like this: