fbpx

Petković: Kurti nastavlja sa dezinformacijama i napadima

Петар Петковић, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je da se od 1. septembra nastavlja reciprocitet, jer se na implementaciju tih odluka, kako je rekao, čekalo 11 godina. Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković upitao je Kurtija „koliko Srbi na Kosovu i Metohiji čekaju na formiranje Zajednice srpskih opština i šta još treba da se desi da bi se počelo sa aktivnostima za poštovanje prvih šest tačaka Briselskog sporazuma, jer je kako je rekao, to jedini put za uspostavljanje trajnog mira i stabilnosti na prostoru Kosova i Metohije“.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković ističe da kosovski premijer Aljbin Kurti nastavlja sa dezinformacijama i napadima na zvanični Beograd i Srbe na severu Kosova i Metohije koje optužuje za svoje nečasne i opasne namere.

„Jedine dezinformacije i laži su došle od strane Kurtija koji je kršenje sporazuma i jednostrane poteze, gomilanje pripadnika ROSU, lažne vesti i zveckanje oružjem želeo da predstavi kao uspostavljanje mira i nekakvog reciprociteta u pokrajini“, istakao je Petković, dodajući da je jedina i prava istina  „da se Kurti sa svojim specijalnim jedinicama kojima komanduje spremao da izvrši nezapamćeno nasilje nad Srbima na KiM i da je katastrofa izbegnuta samo zahvaljujući mirnoj, staloženoj, diplomatski izvaganoj, ali pre svega, odlučnoj politici predsednika Aleksandra Vučića“.

Onog trenutka kada je Kurti povukao svoje jednostrane mere, povukli su se i Srbi sa severa KiM, dodao je Petković.

„Dakle, 5 minuta je bilo dovoljno da Kurti povuče svoje jednostrane odluke i da se sačuva mir. To je jedina istina. Neka se ne zavarava Kurti da je svoje mere samo odložio, jer dobro zna da Srbi nikada neće pristati na kršenje sporazuma i oduzimanje njihovih legitimnih ljudskih prava“, naveo je Petković uz podsećanje da je jedino mesto gde se dogovori postižu i tenzije smiruju pregovorački sto, „a nikako nekakve baze “Belvedere” i drugi bunkeri u kojima Kurti priprema svoje nasilne akcije“.

Milena Maksimović

%d bloggers like this: