fbpx

Gabrijel Eskobar: U Briselu 18. avgusta razgovaraće se i o Zajednici srpskih opština

Габријел Ескобар; Фото: В. Ћуп

Specijalni izaslanik SAD za zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je da će na predstojećem sastanku kosovskog premijera Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića 18. avgusta u Briselu biti važnih razgovora, uključujući i formiranje Zajednice srpskih opština, prenose mediji.

Eskobar je u virtuelnom razgovoru sa novinarima rekao da je Kurti dobio ohrabrenje od Blinkena da govori o ovim pitanjima.

„Predsednica i premijer Kosova nedavno su se sastali sa državnim sekretarom. Sekretar je ponovio našu podršku nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Kosova. Istovremeno, on je ohrabrio Kosovo da radi na stvaranju mogućnosti za veću regionalnu stabilnost, kao i potrebu da se sprovedu svi prethodno dogovoreni sporazumi, uključujući i ZSO. Tako da se nadam da će sledeće nedelje, ili za dve nedelje, u Briselu biti važne diskusije o tome i da će i oni preduzeti korake u vezi s tim“, rekao je Eskobar.

Po pitanju Zajednice, Eskobar je jasno stavio do znanja da Zajednica opština sa srpskom većinom ne bi trebalo da bude država u državi.

„Bili smo jasni da su se stranke ranije dogovorile o Zajednici, pa o tome treba razgovarati. Međutim, ZSO ne treba da se meša, ne treba da bude u suprotnosti sa Ustavom Kosova, ne treba da stvara probleme u funkcionisanju Kosova i ne treba da bude država u državi“, kazao je Eskobar.

Sastanak Vučić i Kurtija najavljen je za 18. avgust, a poslednji put su se sastali jula meseca prošle godine.

Ana Marković
%d bloggers like this: