fbpx

Petković: Bisljimi je izgubio kredibilitet da govori o dijalogu i postignutim sporazumima

Петар Петковић, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

„Glavni prištinski pregovarač Besnik Bisljimi izgubio je svaki kredibilitet da govori o procesu dijaloga i postignutim sporazumima, jer svakim svojim obraćanjem on iznese novi niz neistina, dezinformacija i proizvoljnih tumačenja koja direktno urušavaju razgovore u Briselu“, istakao je Petar Petković, u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju, povodom izjave Besnika Bisljimija, da je “Elektrosever falsifikovao dokument KOSTT-a i da ova kompanija igra opasnu igru, te da kosovska vlada neće da plaća struju na severu”.

U saopštenju se navodi da je u kampanji dezinformacija i straha Bisljimi je sada otišao najdalje, tvrdeći da Srbi sa severa KiM zapravo žele da se odreknu srpskih ličnih karata i registarskih oznaka, ali da im to brane zvanični Beograd i predsednik Aleksandar Vučić koji ih zbog toga navodno guraju u nekakve proteste, a prava istina je da se zvanični Beograd isključivo grčevito bori za mir i stabilnost.

“Reč je o najmasnijoj laži, najobičnijoj zameni teza i kampanji lažnih vesti u koje ni Bisljimi ne veruje kada ostane sam sa sobom, jer dobro zna da nijedan Srbin na severu KiM ne želi ni dokumenta, ni tablice lažne države Kosovo. Ono što Srbi žele jeste Zajednica srpskih opština sa svim izvršnim ovlašćenjima i nadležnostima onako kako je dogovoreno Prvim briselskim sporazumom (2013) i Sporazumom o opštim principima (2015), a ne onako kako bi to želeo Bisljimi, poredeći ZSO sa nevladinom organizacijom. Jasna je Bisljimijeva namera da srpsko postojanje i sva prava Srba na KiM svede na nivo nevladine organizacije, koju bi onda mogao da ukine u svakom trenutku. Međutim, Bisljimi bi morao da zna da vekovno postojanje srpskog naroda na svojoj srpskoj postojbini niko neće moći da izbriše, u šta su svi mogli i da se uvere nedavno na severu Kosova i Metohije”, naveo je Petković.

Dalje je dodao, da umesto što se Bisljimi žali da je u dijalogu osedeo, a što nikoga ne zanima, bolje bi mu bilo da se posveti osnovnim postulatima vladavine prava koje očigledno ne poznaje i činjenici da su ugovori izraz saglasnosti volja dve strane, a ne nametanje volje jedne strane.

“Jer da to razume, Bisljimi bi bar malo bio odgovorniji u svojim izjavama u kojima napadima dogovor o energerici i implementaciji Mape puta, jer očigledno u Prištini ne mogu da se pomire sa tim da su morali da pristanu na kompromis, pa sada napadaju zvanični Beograd ne bi li sprečili sprovođenje sporazuma”, ističe Petković.

Petković je poručiou da nakon dogovora o energetici koji smo uspeli posle 10 godina da dogovorimo i obezbedimo samostalno snabdevanje severa električnom energijom preko srpske kompanije Elektrosever, Kurti i Bisljimi su krenuli u pravcu jednostranih poteza i nasilnih akcija, urušavajući dijalog.

“Umesto da u ovom periodu i lično razgovaram sa našim narodom na severu Kosova i Metohije o primeni energetskog sporazuma koji bi omogućio stabilno snabdevanje električnom energijom, Priština mi je više puta zabranila ulazak na KiM na lični zahtev Bisljimija. Zatim je Priština krenula u gaženje sporazuma, vršeći pritiske na energetski sektor na KiM, kako bi sprečili implementaciju Mape puta i samostalno delovanje Elektrosevera”, nastavlja Petković.

Navodi se i da se dogovorom o energetici uspela obezbediti samostalnost za Elektrosever u snabdevanju i distribuciji i zato nemamo nijedan razlog da taj sporazum dovodimo u pitanje, kako to tvrdi Bisljimi.

“Umesto što se Bisljimi služi onim što se u psihologiji naziva autoprojekcija, najpametnije i jedino smisleno je da se Priština vrati dijalogu i razgovorima na čemu sve vreme insistira Beograd. Jedino za pregovaračkim stolom i kompromisnim rešenjima možemo da stavimo tačku na probleme i to je ono što Priština mora da shvati, kao što mora da razume i stav Brisela da sprovođenje sporazuma treba prepustiti stručnjacima u oblasti energetike, umesto što Bisljimi svakodnevno vrši otvoren pritisak na brojne faktore koji treba da omoguće realizaciju Mape puta u oblasti energetike”, zaključio je Petković u saopštenju Kancelarije za KiM.

Ana Marković
%d bloggers like this: