fbpx

Nemanja Smiljić iz Lapljeg Sela – programer i poljoprivrednik

Немања Смиљић Фото: В.Ћуп

Porodica Smiljić iz Lapljeg Sela, kod Gračanice, jedina se bavi proizvodnjom borovnica na centralnom Kosovu i Metohiji, međutim, nisu im strani ni ostali poljoprivredni radovi, a od ranog proleća pa do kasne jeseni, vreme provode, uglavnom, u polju. Danas, kada je postalo gotovo retkost da se omladina bavi poljoprivredom, dvadesetosmogodišnji Nemanja ume da iskoristi sve pogodnosti života na selu, pa prepodne provodi u kancelariji, a popodne u voćnjacima ili njivi.

Iako mladi programer, Nemanja je odlučio da plodnu kosovsko-metohijsku zemlju obrađuje, pa je 2019. godine zasadio borovnice na 50 ari.

„Ovo je više počelo kao hobi, ali sviđa mi se kako napreduje, kako borovnice napreduju, kako sadnice rastu. Pa ako cena bude kao prošle godine, ako vremenski uslovi budu kao prošle godine, ko zna, možda mi ovo i proširimo“, ističe Nemanja Smiljić.

Borovnice
Foto: V.Ćup

Dešavanja u svetu uticala su da otkupna cena borovnice bude niža u odnosu na prošlu godinu, a tu su i drugi problemi.

„Ovde na Kosovu i Metohiji najviše nedostaje neka stručna pomoć. Jer mi nemamo nijednog stručnjaka da kada imamo neki problem, da mi pozovemo, da on dođe da i da vidi i da nas posavetuje. Trebate time i time da zaštitite ili da prihranite ili nešto, tako da mi smo non-stop u kontaktu sa čovekom iz Agro bobica, to je jedna firma iz Gornjeg Milanovca koja je specijalizovana za uzgoj borovnica. Mi slikamo na kraju krajeva ili odemo tamo i oni nam kažu to vam je ta i ta bakterija, time tretirajte i tako dalje. Čovek se zove Aleksandar Andrić i ovom prilikom ga puno pozdravljamo i zahvaljujemo mu se na svemu“, kaže Nemanja.

A neretko sve zavisi od vremenskih uslova, pa bi, kako ističe Nemanja, protivgradna mreža rešila problem.

„Ove godine sam sigurno na početku sezone imao plan da proizvedem nekih 1.500, a možda i 2 tone, a međutim padao je grad u dva navrata i smlatio je pola. Tako da sam imao nekih 700 do 750 kilograma sve ukupno“, dodaje Nemanja.

Pored uzgoja borovnica Smiljići obrađuju i 20 hektara zemlje na kojoj sade pšenicu i kukuruz. Međutim, nisu zadovoljni ovogodišnjim prinosom.

„Nikada ovoliki minus nismo imali. Ja sam uložio oko 700 kilograma đubriva po hektaru, dobio sam 3.200 kilograma pšenice po hektaru. Sada sa 30 centi cene pšenice, ja nisam isplatio samo đubrivo. Od 8 do 9 hiljada evra sam u minusu kada je pšenica u pitanju. A isto će se desiti i sa kukuruzom ako za par dana ne bude pala kiša, isto ćemo biti u minusu velikom“, tvrdi Nemanjin otac, Jovica.

Jovica Smiljić
Foto: V.Ćup

I to nije sve, neposredno pored borovnica je i šljivik, gde smo Smiljiće i zatekli.

„Trenutno ima oko 150 stabala šljiva. Bilo ih je i više, ali smo morali zbog borovnice da jedan red šljive izvadimo. Trenutno beremo za sušaru, trebalo bi čovek svakog momenta da dođe da uzme oko 300 kilograma čačanske rane, koja je sada stigla, a dok čačanka rodna, ona će za nekih 10 dana biti u punoj fazi zrelosti, i onda čačanska lepotica i na kraju stenlej“, ističe Jovica.

Foto: V.Ćup

One što se od šljiva ne proda završi u tegli ili flaši, tvrdi Jovica kroz osmeh, a mi smo obećali da ćemo na jesen doći da probamo i džem i rakiju.

Milena Maksimović

 

%d bloggers like this: