fbpx

Osojane: Đedov sabor i dan povratka

Ђедов сабор у Осојану Фото: Радио Гораждевац

Liturgijskim okupljanjem u crkvi Setog Arhangela u Osojanu je obeležen drugi dan sabora povodom dvadesetjedne godine povratka, koji od prošle godine nosi naziv “Đedov sabor”, u znak sećanja na blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija.

Liturgiju je služio vladika raško-prizrenski Teodosije uz sasluženstvo igumana Cetinjskog manastira Pajsija Đerkovića, Igumana Svetih Arhangela oca Mihajila, Igumana Crne Reke oca Andreja i velikog broja sveštenstva i sestrinstva.

Vladika Teodosije rekao je da je blaženopočivši mitropolit Amfilohije Kosovo i Metohiju nosio u svom srcu i u svojoj duši.

“Danas smo se sabrali ovde da u ovom malom ali veoma značajnom povratničkom selu Osojane, na prvom mestu da odamo hvalu i blagodarnost Bogu, na svetoj liturgiji u hramu Božijem, a onda da se setimo svih svetih, svetih Makaveja mučenika u zemlji Judejskoj, koji su nesebično sebe žrtvovali za narod svoj. Bog je hteo da na taj dan pre mnogo godina ovde bude povratak, posle izbeglištva 1999 godine ovog naroda. Tog dana smo služili svetu liturgiju na pragu porušene i spaljene škole u selu Osojane, blaženog spomena mitropolit naš Amfilohije i onda je ustanovljeno da svake godine činimo uspomenu na taj dan povratka. Danas smo se molitveno setili i na stradanje srba u Opštini Istok. Ovo je i drugi Đedov sabor našeg divnog mitriopolita Amfilohija, koji je bio mitropolit Crnogorsko-primorski ali je u svom srcu i u duši nosio Kosovo i Metohiji, i mnogo puta je to potvrdio svojim životim, svojim delima”, reko je vladika Teodosije.

Iguman Cetinjskog manastira Pajsije Đerković rekao je da se današnjim prisustvom na Đedovom saboru u Osojanu pokazuje ljubav prema svima koji žive na ovim prostorima.

“Mitropolit Amfilohije nije bio ni prvi ni poslednji koji je ovde zaorao duhovnu brazdu, na ovom svetom Kosovu i Metohiji, ne bi mogao da ne pomenem zajedno sa njim i patrijarha Pavla i našeg vladiku Atanasija, koji su gde god su se nalazili ostavljali te duhovne brazde za sobom, ali su se njih trojica naročito potrudili ovde na Kosoovo i Metohiji. Danas ovim našim prisustvom mi žeilimo da pokažemo i našu ljubav prema svima vama, da znate da svaka vaša radost je i naše radovanje i da svka vaša tuga je i naša tuga”, reko je iguman Cetinjskog manatira Pajsije Đerković.

Predsednik Privremenog organa opštine Istok Kosta Belošević koji je bio domaćin slave rekao je da ideja obeležavanja povratka u Osojane nosi seme nade da progorma više nikada ne bude.

“Ideja obeležavanja događaja povratka u Osojane nosi seme nade da pogroma više nikada ne bude i da se do prosperiteta ne dolazi na način i po meri drugih i nepriznavanju drugima da imaju svoj jezik, kulturu, svoju veru i da odlučuju o sebi. Pred nama su mnogi izazovi koji traže našu čvrstu veru i našu odlučnost da postojimo i da opstanemo na ovim prostorima”, rekao je Belošević.

Nakon litrugije za sve prisutne bio je priređen i kulturno umetnički program koji je organizovalo Kulturno umetničko društvo “Kopaonik” iz Leposavića.

“Veoma je važno što smo starosrpske izvore uklopiliu u Đedov sabor, jer je zaista blaženopočivši mitropolit Amfilohije bio posvećen Kosovou i Metohiji. U znak pažnje i sećanja na njega eparhija je predložila ovaj sabor i naravno i mi smo to lepo prihvatili i prošle godine smo uključili i dan za satrosrpske izvorne pesme Kosova i Metojije”, reko je Đorđe Lakušić predsednik KUD “Kopaonik” iz Leposavića.

Na saboru su bili prisutni i predstavnici udruženja kidnapovanih i nestalih na Kosovo i Metohiji.

Tokom današnjeg dana Vladika Teodosije položio je venac na spomenik ubijenim i nestalim osobma od 1997. do 2000. godine koji se nalazi ispred crkve Setog Arhangela u Osojanu.

Izvor: Radio Goraždevac
%d bloggers like this: