fbpx

Petković: Najnovijom izjavom Kurti pokazuje da otvoreno želi rat

Петар Петковић, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

„Nema sumnje da Aljbin Kurti i najnovijom izjavom pokazuje da otvoreno želi rat, a ne dijalog i dogovor! Ako Kurti javno potvrđuje da Zajednica srpskih opština nikada neće biti formirana, a da Srbi moraju da prihvate jednostrane i nasilne odluke o tablicama i ličnim kartama, svima je jasno da Kurti priziva sukobe na Kosovu i Metohiji“, saopštio je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković nakon što je kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio da „postoji veliki rizik od novog sukoba između Kosova i Srbije“.

„Rizik od novog sukoba između Kosova i Srbije je visok. Bio bih neodgovoran ako bih rekao drugačije, posebno nakon što je svet video šta je Rusija uradila Ukrajini“, rekao je Aljbin Kurti u intervjuu za italijanski list „La Republika“.

Sa druge strane, direktor Kancelarije za KiM Petar Petković tvrdi da u svakoj svojoj izjavi Kurti izmišlja navodni uticaj Rusije, jer kako je rekao, želi tako ne samo da  napade Beograd, „već i da opravda buduće nove jednostrane i nasilne akcije protiv srpskog naroda u pokrajini“.

„Beograd će na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem nastaviti da odgovornom i mudrom politikom čuva mir i stabilnost na prostoru Kosova i Metohije i Zapadnog Balkana uopšte i da rešenja za sve krize traži u okviru dijaloga i razgovorom“, naveo je Petković.

Direktor Kancelarije za KiM ističe da pokušaji Prištine da nametnu agendu razgovora u Briselu nekakvim pustim snovima o “međusobnom priznanju”, nisu ništa drugo do taktika da obesmisle i upropaste dijalog i pre njegovog početka.

“Znam da će Kurti u Briselu od strane predsednika Aleksandra Vučića dobiti odgovor kakav zaslužuju njegovi militantni i ratnohuškački pokliči“, naveo je Petković, i dodao:

„Ono što Kurti dobro zna, ali ne sme javno da kaže jeste da ga Srbi na Kosovu i Metohiji smatraju direktno odgovornim za sva maltretiranja, incidente, obespravljenost, oduzimanje slobode kretanja i drugih dmeokratskih prava. Zbog toga je njihov otpor i revolt posledica Kurtijevih jednostranih, nasilnih i protipravnih akcija, a ne nekakva dirigovana strana agenda“.

Petković je istakao da je „Kurti naučio da igra po tuđem diktatu i da mu sudbinu kroje strane ambasade“, ali da je to njegov problem, jer kako je rekao, „Srbi su slobodarski narod koji svoja prava u postojbini svojih pradedova ne žele da predaju u bilo čije ruke“.

Milena Maksimović
%d bloggers like this: