fbpx

Lepina: Obeležen praznik posvećen Svetom Pantelejmonu

Прасник Св. Пантелејмона у Лепини Фото: Грачаница онлајн

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju praznik Svetog Pantelejmona. U Lepini, nadomak Lipljana, ovaj praznik proslavlja se kao hramovna slava.

Litrugiji koju je u crkvi posvećenoj Svetom Pantelejmonu služio paroh lipljanski Dragiša Jerinić prisustvovali su vernici iz obližnjih sela.

Ovogodišnji kolačar bio je Slaviša Jovanović iz Radeva, dok će naredne slavski kolač doneti meštanin Lepine, Miroslav Ilić.

„Svake godine se okupljamo na ovaj Sveti dan ovde, jer iako mi u Radevu nemamo crkvu, podrazumeva se da je ova crkva, ovaj svetac zaštitnik i meštana Radeva. Danas je za mene posebno svečano jer je domaćin moj stric Slaviša Jovanović, a isto tako radostan sam što će to naredne godine biti moj prijatelj Miroslav Ilić“, rekao je Lazar Jovanović iz Radeva.

„Puno mi je srce kada vidim ovoliko naroda okupljenog u crkvi, a posebno mi je drago što je veliki broj dece. Nadamo se da će nas svake godine biti sve više, jer samo sa verom u Boga možemo da pobedimo sve prepreke koje nam nailaze“, rekla je Danijela Lakić.

Sveti Pantelejmon je po verovanju zaštitnik medicine i farmacije. Mošti ovog sveca čuvaju se na Svetoj gori, veruje se da imaju isceliteljske moći, baš kao i ikone sa likom Svetog Pantelejmona.

Milena Maksimović

%d bloggers like this: