fbpx

Draganac sa najdražima: Završena mala letnja škola, dogodine ponovo

Фото: Манастир Драганац

Pri manastiru Draganac, jedinom živom manastiru u Kosovskom Pomoravlju, nedavno je održana prva Novobrdska mala letnja škola „Dragana Hrebeljanović“.

Cilj pokretanja ove škole i svojevrsnog kampa bilo je povezivanje dece iz srpskih enklava sa decom iz drugih delova Srbije i dijaspore, očuvanje srpskog kulturnog i duhovnog nasleđa i obnova prosvetiteljskog života Novog Brda sa okolinom.

Školu je pohađalo ukupno petnaestoro dece uzrasta od 6 do 16 godina iz Klokota, Poneša, Šilova, Leposavića, Beograda, Podgorice, Skoplja i San Franciska.

Svoja znanja i veštine tokom jednonedeljnog boravka u manastiru (od 26. 7. do 1. 8.) polaznici su razvijali kroz četiri osnovne radionice: Književnu, Likovnu, Radionicu veronauke i Radionicu poslastičarstva, kao i kroz Dopunski program – Muzičku radionicu i Radionicu bioetike.

Vodilo se računa da sve radionice budu u korelaciji kroz prožimanju ideja, tema i motiva.

Prva predavanja održala je profesorica Dušica Filipović u okviru Književne radionice koja je obuhvatila dva segmenta istoriju i književnost Novog Brda tokom svog „zlatnog veka“ i kreativno-stvaralačko pisanje i kulturu govora.

Polaznici su tokom trajanja Škole stekli važna znanja o istoriji Novog Brda i manastira Draganac, bavili se odnosom prema književnoistorijskom nasleđu, vaspitanjem čitalačkog ukusa, kulturom pisanog i usmenog izražavanja, kao i prezentacijom samostalnog kreativnog teksta i javnim govorom, to jest, nastupom.

Profesorica Milena Vukajlović u okviru Likovne radionice bavila se likovnim pristupom i obradom istorijskih, književnih i hrišćanskih tema. Deca su kroz različite likovne tehnike podučavala vizuelnom oblikovanju svojih misli, ideja i osećanja, kao i razvijanju moralnih, estetskih i društvenokorisnih vrlina i pogleda na svet.

Potom ih je profesor Žarko Perić uveo u Radionicu veronauke koja je imala je za cilj da poveže decu sa liturgijskim životom manastira i obradi one verske teme koje neposredno imaju dodira sa čovekom i njegovom svakodnevicom.

Uz izučavanje vere i pouka iz žitija, neposredno učešće u Svetoj Liturgiji i drugim bogosluženjima tokom trajanja škole polaznicima je pružilo iskustvo žive vere.

Poslastičarska radionica kojom je rukovodila Ana Bundalo, uputila je decu u osnovna znanja i veštine pripremanja i dekorisanja kolača, u prvom redu putem brižljivog razvijanja odnosa prema urednom, ekonomičnom i posvećenom pripremanju hrane – za monašku zajednicu i za sve goste.

„Deca su se bavila kreiranjem i modelovanjem testa, odnosom boje, zapremine i proporcija – otkrivanjem svojih talenata koji su u vezi sa crtežom i modelovanjem“, ističu u manastiru.

Novobrdska mala letnja škola „Dragana Hrebeljanović“ svojim polaznicima priuštila je i nova saznanja u okviru Dopunskog programa – Bioetičke i Muzičke radionice.

Bioetička radionica kojom je rukovodila Aleksandra Milić otkrila je deci nedeljivu vezu između biljaka, zemlje i čoveka kao i neophodnost održanja te veze kroz negovanje moralnih, duhovnih i tradicionalnih odnosa prema svim biljnim vrstama bez obzira na stepen korisnosti za čoveka.

„Tragalo se za autohtonim biljnim vrstama Kosovskog Pomoravlja – deca su se upoznala sa njihovim osnovnim karakteristikama, primenom kao i mestom i ulogom u narodnoj tradiciji i  pravoslavnoj veri u Srba“, navode u manastiru.

U okviru dopunskog časa – Muzičke radionice- gost predavač bio je profesor Nikola Mitić, član etno-grupe Kos iz Kosovskog Pomoravlja koji je uputio polaznike Škole u tajne vekovnih srpskih instumenata – gajde, frulu, dvojnice i kaval.

On je održao predavanje o njihovom postanku, materijalima od kojih su izrađeni, o njihovoj nameni i prilikama u kojima su se koristili.

„Uz tradicionalne pesme Kosova i Metohije odsvirane na ovim instrumentima, zapevalo se u manastirskom letnjikovcu, a potom i zaigralo kolo uz gajde, u porti manastira“, navode organizatori škole.

U dopunskom programu emitovana su dva filma u letnjem bioskopu manastira: kratkometražni animirani film Prepodobni Gerasim Jordanski i dugometražni igrani film Sveti Nektarije Eginski.

Završnog dana škole otvorena je i izložba dečijih radova nastalih tokom trajanja edukativnog kampa, a potom je i organizovan izlet za sve polaznike i predavače do srednjovekovne tvrđave i ostataka Crkve Svetog Nikole na Novom Brdu.

Deca su od igumana dobila i zahvalnice – sertifikate o učešću na prvoj Novobrdskoj maloj letnjoj školi „Dragana Hrebeljanović“.

Istog dana deca su sa predavačima posetila i Crkvu Preobraženja u Pasjanu gde se čuvaju mošti Svete Novomučenice Bosiljke Pasjanske.

„Poseban pečat ovoj školi dalo je tradicionalno manastirsko gostoljublje, drugarstvo i ljubav, prijatan novobrdski krajolik, sveprisutna radost stvaralaštva i dubok osećaj monaške zajednice, dece-učesnika, predavača i gostiju – da su svi bili deo nečeg svetlog, plemenitog i lepog, čemu se treba vratiti, što treba nastaviti. I što, verujemo, ima svetlu budućnost“, poručili su iz manastira.

Inače letnja škola osnovana je na temeljima Srpsko-narodne osnovne škole koja je postojala pri manastiru još daleke 1897. godine. Ona je tada, prema manastirskim izvorima, brojala 30 učenika u dva razreda, ali je zbog udaljenosti od sela, loše komunikacije i turskih upada u to vreme već početkom dvadesetog veka prestala sa radom.

Novoosnovana škola sada je ponela ime po kćeri cara Lazara – Dragani Hrebeljanović, po kojoj je i sam manastir Draganac, prema predanju, dobio ime.

Rad škole blagoslovio je Vladika novobrdski, i iguman manastira Draganac, otac Ilarion.

Izvor: KoSSev
%d bloggers like this: