fbpx

Petković: Krajnja Kurtijeva namera proterivanje Srba sa KiM

Петар Петковић, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

„Umesto da formira Zajednicu srpskih opština čime bi Srbi dobili svoja kolektivna prava i povećanu bezbednost, Kurti nastavlja sa svojim militantnim planovima čija je krajnja namera proterivanje srpskog naroda i institucija države Srbije sa prostora Kosova i Metohije, a to mu neće poći za rukom“, saopštio je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković nakon što je kosovski premijer poručio da 1. septembra počinje primena reciprociteta na tablice sa oznakama gradova centralne Srbije na Kosovu i lična dokumenta.

„Svojim jednostranim odlukama po pitanju srpskih registarskih tablica i ličnih dokumenata, Kurti je pogazio sve sporazume, pripremajući nasilje na severu. To je potvrdio i danas najavljujući kako od 1. septembra Priština nastavlja sa tzv. reciprocitetom, koji ima za cilj ukidanje srpskih dokumenata i registarskih tablica“, naveo je Petković.

Direktor Kancelarije za KiM ističe da je insistiranje Beograda i međunarodne zajednice da Kurti povuče svoje „protivpravne i jednostrane mere“, imalo je za cilj da se šansa da dijalogu i razgovorima u Briselu, na čemu sve vreme insistira predsednik Aleksandar Vučić, kako bismo sačuvali mir i stabilnost na terenu.

„Umesto da formira Zajednicu srpskih opština čime bi Srbi dobili svoja kolektivna prava i povećanu bezbednost, Kurti nastavlja sa svojim militantnim planovima čija je krajnja namera proterivanje srpskog naroda i institucija države Srbije sa prostora Kosova i Metohije, a to mu neće poći za rukom“, poručuje Petković.

Beograd je, prema rečima direktora Kancelarije za KiM, uvek spreman da pregovara i razgovara o rešenjima koja su primenljiva i održiva na terenu, ali neprihvatljivo je, kako kaže, da neko napada srpski narod i oduzima mu dokumenta.

„Niti su srpske tablice Miloševićeve tablice kako govori Kurti, niti su srpske lične karte ilegalne, pa da ih Kurti zamenjuje dokumentom na 90 dana, kao da su Srbi stranci na KiM. Srbi na KiM poseduju dokumenta države Srbije koja važe u skladu sa svim njenim propisima, Ustavom i zakonima i dodatno nisu u suprotnosti ni sa jednim sporazumom iz Brisela“, poručuje Petković uz napomenu da će Srbi nastaviti da čuvaju mir i stabilnost, alim će, kako navodi, čuvati i svoj ostanak i opstanak na KiM i svoja zagarantovana prava, „koja Aljbin Kurti ne može da gazi i urušava iz dana u dan“.

Milena Maksimović
%d bloggers like this: