fbpx

Visoki Dečani: 23 godine živimo pod diskriminatornom vladavinom kosovskih Albanaca

ФОТО: манастир Високи Дечани

Bratstvo manastira Visoki Dečani saopštilo je da Srbi poslednje 23 godine žive pod diskriminatornom vladavinom kosovskih Albanaca, ali da neće prestati da se mirno bore za njihova prava i jednakost. “U poslednje 23 godine `mira` naše svetinje su oskrnavljene, naš narod lišen osnovnih prava, naš identitet uskraćen uprkos međunarodnom prisustvu. U društvu koje se pretvara u etnički čistu albansku zemlju mi ipak ostajemo odlučni da ostanemo svoji na svome”, navode iz Visokih Dečana.

Bratstvo manastira Visoki Dečani podseća da su kosovski Srbi 500 godina živeli pod otomanskom okupacijom.

“Preživeli smo, morali smo da poštujemo zakone okupacione sile, ali smo sačuvali veru i tradiciju. U poslednje 23 godine živimo pod diskriminatornom vladavinom kosovskih Albanaca, ali nećemo prestati da se mirno borimo za naša prava i jednakost”, navodi se u objavi na Tviter nalogu Visokih Dečana.

Navodi se da su u poslednje 23 godine „mira“ “naše svetinje su oskrnavljene, naš narod lišen osnovnih prava, naš identitet uskraćen uprkos međunarodnom prisustvu”.

“U društvu koje se pretvara u etnički čistu albansku zemlju mi ipak ostajemo odlučni da ostanemo svoji na svome”, ističu iz Visokih Dečana, dodaju:

“U ovim danima kada se naš narod suočava sa svakodnevnim pretnjama i uvredama od strane kosovskih političara, kada naše izbeglice ne mogu da se vrate kućama posle 20 godina izgnanstva i desetine crkava još uvek leže u ruševinama, kosovski Srbi ostaju uvereni u Boga da ljudska nepravda i vladavina terora neće trajati večno”.

Bratstvo manastira Visoki Dečani navodi da srpski narod ostaje otvoren da živi sa svim ostalim građanima Kosova u miru, poštovanju, vladavini zakona, pravnoj jednakosti, uz potpuno zaštćena naša prava.

“Jedini put napred je dijalog i puna zaštita prava i sloboda svih zajednica. Sadašnje Kosovo je sve samo ne takvo društvo. Bez vladavine prava, hronična korupcija, etnička i verska diskriminacija Kosovo može dugo vremena ostati daleko od demokratskog društva u kojem mnogi mladi ljudi odlaze na Zapad. Politički fanatizam koji danas vlada Kosovom učinio ga je nestabilnim mestom i crnom rupom”, zaključuju iz Visokih Dečana.

Milena Maksimović
%d bloggers like this: