fbpx

Petković sa Hilom: Beograd pretnje iz Prištine shvata veoma ozbiljno

Петковић Хилом; Фото: Канцеларија за КиМ

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država u Republici Srbiji Kristoferom Hilom koga je detaljno upoznao sa poslednjim jednostranim i protivpravnim akcijama Prištine i izrazio zabrinutost zbog sve češćih poziva na rat i sukobe kojima danima svedočimo iz Prištine, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

U saopštenju se navodi da je Petković istakao da je Beograd nedvosmisleno opredeljen da sva otvorena pitanja i probleme na prostoru Kosova i Metohije rešava u okviru dijaloga u Briselu jer smatra da je to jedini put za pronalaženje trajnog i prekopotrebnog mira.

“S druge strane, umesto pregovora, Aljbin Kurti želi da zvecka oružjem i preti srpskom narodu u pokrajini, dodao je Petković.

Petković je upozorio da Beograd pretnje iz Prištine shvata veoma ozbiljno i očekuje i od međunarodne zajednice da na njih adekvatno reaguje, jer nema normalizacije odnosa pod oružjem i oklopnim vozilima.

„Upravo najave iz Prištine da se u Briselu neće razgovarati o srpskim ličnim kartama i registarskim oznakama, niti da je Kurti spreman da formira ZSO, već da od 1. septembra najavljuje nove jednostrane mere, što pokazuje da Priština ne želi da gradi trajni mir i stabilnost na ovim prostorima. Svakodnevno svedočimo pokušajima Prištine da potpuno ukinu i obesmisle dijalog i sruše i svaki mogući most saradnje i poverenja koji bismo izgradili. Uprkos tome, Beograd ostaje opredeljen za dijalog“, istakao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

On je svog sagovornika upoznao i sa koracima koje Beograd preduzima kada je reč o sprovođenju dogovorene Mape puta u oblasti energetike i još jednom podvukao da naša strana ispunjava sve preuzete obaveze u dogovorneim rokovima, ali da su nažalost poslednje akcije Prištine ostavreni pomak u dijalogu vratile tri koraka unazad.

Ukazao je i i na porast etnički motivisanih incidenata prema Srbima, njihovoj i imovini SPC, za koje po pravilu niko nije sankcionisan, ukazao je Petković.

“Uprkos militantnim nastojanjima Prištine, Beograd će nastaviti da insistira na dijalogu kao jedinom mehanizmu za rešavanje problema i normalizaciju odnosa i ceni doprinos Sjedinjenih Američkih Država procesu dijaloga”, zaključio je Petković.

Ana Marković
%d bloggers like this: