fbpx

Rakić i gradonačelnici sa severa: KFOR mora ostati garant sigurnosti

Фото: МЗЗП

”Očuvanje mira i stabilnosti je naš primarni cilj, zbog toga KFOR mora ostati garant da bezbednosna situacija na Kosovu neće eskalirati, usled neslaganja sa Prištinom i najava da će se posle 1. septembra nastaviti sa sprovođenjem odluke o preregistraciji vozila i izdavanjem ulazno izlaznih dokumemata”, poručili su gradonačelnici opština sa većinskim srpskim stanovništvom na severu Kosova – Milan Radojević, Zoran Todić, Srđan Vulović i Dragiša Milović, kao i ministar za zajednice i povratak, i predsednik Srpske liste Goran Rakić tokom sastanka sa komandantom KFOR-a na Kosovu, general-majorom Ferencom Kajarijem.

Ministar Rakić i četiri gradonačelnika su bili izričiti u zahtevu da Kosovske bezbednosne snage ne mogu na sever Kosova bez odobrenja KFOR-a. Istakli su da je mandat KFOR-a, koji proističe iz Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244, kada je u pitanju doprinos bezbednom okruženju, nešto na čemu se mora konstantno raditi.

“Mi smo odlučni da kao legitimni predstavnici Srba, radimo na rešenjima kojima bi se prevazišle tenzije, ali za tako nešto nam je potrebna konstruktivnost i suprotne strane, što sada nije primer već se donošenjem jednostranih odluka i insistiranju na sprovođenju istih, situacija dodatno komplikuje, a to nije dobro ni za koga”, rečeno je na današnjem sastanku.

Rakić je sa gradonačelnicima obećao da će učiniti sve da narod na ovim prostorima živi bolje.

“I upravo zato insistiramo na uspostavljanju Zajednice srpskih opština, čiji će mehanizmi doprineti našim namerama i nikako neće biti pretnja svima onima koji misle da njeno formiranje može bilo koga da ugrozi”.

Na kraju sastanka je rečeno da će komunikacija zbog nestabilnosti bezbednosne situacije, biti intenzivnija u narednom periodu.

Milena Maksimović

 

 

%d bloggers like this: