fbpx

Goraždevac: Služen parastos stradaloj srpskoj deci na Bistrici; Pravdu ćemo čekati dok smo živi

Споменик страдалој деци у Гораждевцу; Фото: В. Ћуп

Danas se navršava devetnaest godina od zločina nad srpskom decom u Goraždevcu, kada je ubjen dvanaestogodišnji Panta Dakić i devetnaestogodišnji Ivan Jovović, a ranjeni Đorđe Ugrenović, Bogdan Bukumirić, Marko Bogićević i Dragana Srbljak. U crkvi Rođenja Presvete Bogorodice liturgiju je služio Vikarni episkop novobrdski, Ilarion, na spomeniku stradaloj deci u centru Goraždevca položeni su venci, nakon čega je na groblju služen parastos.

Tog 13. avgusta 2003. godine na 98 dece ispaljeno je 87 metaka, a porodice stradalih još uvek čekaju na pravdu.

„Evo i 19 godina prođe. Ja kao čovek ne mogu da očekujem od ubica da pronađu ko je ubio decu, ali se uzdam u našu državu Srbiju i našeg predsednika da se on oko toga malo više zalaže. Naša situacija ovde je nikakva, živimo kao jaganjci među vukovima i život je vrlo težak“, rekao je Milisav Dakić, otac ubijenog Panta Dakića.

Parastos u Goraždevcu; Foto: V.Ćup

Mirjana Srbljak majka Dragane koja je tog dana bila ranjena, kaže da je danas sve isto, samo nema sirene i nije temperatura 40 stepeni.

„Sve je isto, ništa se nije promenilo, kao što znate ni počinioci nisu pronađeni, mi čekamo i dalje. Rane ne zarastaju, samo se ovako malo pospešujemo. Život ide dalje, morate dalje, ali svaki put isto, samo obnavljamo bol”, navela je Srbljak.

Vikarni episkog novobrdski Ilarion u svojoj besedi poručio je da svet pun rana i da tajnu bezakonja u ovom svetu ne smemo da zaboravimo.

“Vaš opstank na vašem mestu strašnom, na stratišu, jeste velika pobeda i tu treba da ostanete dosledni našem prizivu, dostojni naših predaka, da zaista postojimo na mestu strašnom. Okupili smo se zapravo zbog dece koja su u vreme dok je najveće zlo trijumfovalo i nepravda, zbog dece koja su imala snage da se raduju životu, pritisnuta nekako uza zid, u neki ćošak postojanja, ta deca nisu odustala od soje radosti, igre, od svoje reke, da se na toj reci raduju. To je hrišćanska pobeda, pobeda jevanđelja, pobeda vere u jevanđelje. I zato neka nam osmeh Pantov, i stamenstvo Ivanovo budu putokaz, neka njihov primer gori pred nama, kao što gore ove sveće”, kazao je otac Ilarion.

Liturgija u Goraždevcu; Foto: V. Ćup

A međunarodni predstavnici su tada obećali da će prevrnuti svaki kamen dok se ubice ne pronađu. UNMIK je ponudio i nagradu od million evra, ali ni posle 19 godina se ne zna ko je i zašto sa 87 metaka pucao na 98 dece koja su se nalazila na obali Pećke Bistrice.

„Ovde smo zajedno u znak sećanja na nevino stradalu decu, žrtve strašnog zločniča. Ovde smo u znak saučešća, u bolu žitelja Goraždevca, na čiju su decu teroristi kukavički otvorili vatru. Oni su simbol mučeništva i stradalništva srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, simbol nepojmljive ideologije mržnje, prava na život i integritet”, istakao je zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Borisalav Tajić.

Krajem 2010. godine, Euleks je pismenim putem obavestio porodice Dakić i Jovović, kao i porodice ranjene dece, da se istraga obustavlja zbog nedostatka dokaza, a porodice i žitelji ovog metohijskog mesta poručuju i danas da će pravdu čekati dok su živi.

Ana Marković
%d bloggers like this: