fbpx

EU poziva Beograd i Prištinu da prekinu sa zapaljivom retorikom

Европска унија

Iz Evropske unije je saopšteno da porast zapaljive retorike između zvaničnika Beograda i Prištine, posebno izjave o ratu i sukobima na Zapadnom Balkanu, izazivaju veliku zabrinutost. „Visoki političari dve strane biće smatrani odgovornim za svaku eskalaciju koja dovede do povećanih tenzija i, potencijalno, nasilja u regionu“, poručuju  iz EU.

Kako se navodi u saopštenju Evropske unije, „obe strane moraju odmah da prekinu međusobna neprijateljstva, opasne izjave i da se ponašaju odgovorno“.

Poručuju da će se sva otvorena pitanja „rešavati kroz dijalog o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije uz posredovanje EU“, te da će lideri Beograda i Prištine razgovarati o svim izazovnim temama na sastanku u Briselu 18. avgusta.

„Postizanje sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma o punoj normalizaciji odnosa u kontekstu Dijaloga uz posredovanje EU zahteva klimu koja doprinosi vraćanju poverenja, pomirenju i dobrim odnosima, pri čemu se prethodni sporazumi poštuju i u potpunosti sprovode, a za radnje i izjave koje nisu kompatibilne sa opštim interesom i strateškim ciljevima regiona nema mesta“, poručuju iz EU i dodaju da su u bliskoj saradnji sa KFOR-om i međunarodnim partnerima, posebno sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Milena Maksimović
%d bloggers like this: