fbpx

Petković: EEAS da zauzme odlučniji stav i spreči Kurtijev ratoborni pohod

Петар Петковић, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručuje da je saopštenje Evropske spoljnopolitičke službe (EEAS) gde se traži da Priština i Beograd prekinu zapaljivu retoriku, potpuno promašeno, kao i kako navodi, niz prethodnih apela briselske administracije na „obe strane“. „Da je EU uradila svoj deo posla – osigurala primenu Briselskog sporazuma i garantovala osnovna ljudska prava Srbima na KiM – stvari bi danas izgledale mnogo drugačije“, poručila je premijerka Srbije Ana Brnabić.

Petković ističe da se opredeljenje Beograda i predsednika Aleksandra Vučića za dijalog i rešavanje problema na Kosovu i Metohiji političkim i miroljubivim sredstvima nikada se nije dovodilo u pitanje.

„Činjenica da Aljbin Kurti i njegov ekstremistički režim čine šta im je volja jeste između ostalog i posledica nedelovanja EU u situacijama kada su oštre reakcije i mere protiv privremenih institucija samouprave u Prištini bile neophodne“, navodi Petković, ističući da se Evropske spoljnopolitičke službe, nažalost, radije opredeljuje za besplodne apele na „obe strane“, koji su, kako kaže, samo dolivanje ulja na vatru, „ohrabrenje Kurtiju i podsticaj njegovim nastojanjima da destabilizuje prilike na Kosovu i Metohiji i u čitavom regionu“.

„Kao što „obe strane“ nisu odgovorne za to što Prvi briselski sporazum gotovo deceniju nije sproveden, iako je njegov garant bila EU, tako ni za seriju provokacija Prištine i Kurtijeve pretnje silom ne mogu biti odgovorni i Beograd i Priština“, napominje Petković.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju poručuje da bi Evropske spoljnopolitičke službe morale da zauzmu odlučniji stav,.

„umesto što praznom retorikom deli odgovornost između nasilnika i žrtve, a Srbi na Kosovu i Metohiji su nedvosmisleno žrtva agresivnog i šovinističkog delovanja Prištine, EEAS bi konačno morao da zauzme odlučniji stav i kaznenim merama spreči Kurtijev ratoborni pohod, jer će na kraju, ukoliko se situacija otrgne kontroli, odgovornost deliti ne Beograd, već oni koji su mogli da blagovremeno i preventivno deluju, a nisu“.

Beograd, tvrdi Petković, čvrsto ostaje na putu miroljubive saradnje sa svima u regionu, pa i kako navodi, sa privremenim institucijama samouprave u Prištini, „i odbija da prihvati bilo kakvu odgovornost za ničim izazvana gaženja elementarnih ljudskih prava i napade na bezbednost srpskog naroda u našoj južnoj pokrajini“.

Na saopštenje Evropske spoljnopolitičke službe reagovala je i premiejrka Srbije Ana Brnabić.

„Da je EU uradila svoj deo posla – osigurala primenu Briselskog sporazuma i garantovala osnovna ljudska prava Srbima na KiM – stvari bi danas izgledale mnogo drugačije. Zato, molim vas, prekinite sa licemerjem“, poručila je Brnabić na Tviteru.

Milena Maksimović
%d bloggers like this: