fbpx

Poziv za obnovu „Rajkove crkve“ u Prizrenu

Фото: Манастир, Високи Дечани

Eparhija raško-prizrenska i Odbor za obnovu prikupljaju priloge za obnovu crkve Svetog Nikole u Prizrenu, poznatije kao “Rajkova crkva”, koja je kako podsećaju iz manastira Visoki Dečani, jedna od više naših svetinja na Kosovu i Metohiji koja nije obnovljena nakon što su je u leto 1999. godine, nakon dolaska nemačkih mirovnih snaga u Prizren, minirali albanski ekstremisti.

Crkva Sv. Nikole Rajkova nalazi se u dvorištu prizrenske gimnazije, navode iz manastira Visoki Dečani.

Car Dušan ju je 1348. godine priložio manastiru sv.Arhanđela. Zadužbina je prizrenskog vlastelina Rajka Kirizimića čiji se sin Bogdan Kirizimić pominje u Prizrenu 1361 i 1368. u pomjaniku hrama Bogorodice Ljeviške.

Crkva Svetog Nikole je služila do 1795. godine kada je skadarski Mahmud paša Bušatlija opljačkao Prizren. Tada je opljačkana i ova crkva pa se jedna njena knjiga obrela u crkvi sela Crnobrega kod Dečana, gde ju je zatekao i otkupio proiguman Dečana Sava Saćelarija i vratio u prizrensku crkvu. Krajem XVIII veka crkva je usled poplave bila oštećena. Obnovljena je 1857. godine kada je dograđena spoljna priprata. U crkvi sa sačuvala najstarija prizrenska ikona Bogorodice Odigitrije iz sredine XIV veka, koja je prvobitno stajala na ikonostasu Bogorodice Ljeviške, a sada je u manastiru sv. Arhanđela.

U posljednjih 20 godina ova porušena svetinja korišćena je kao deponija smeća, pa čak i kao nužnik i nikakva rekonstrukcija nije bila moguća, ističu iz Visokih Dečana.

Obnova hrama je pokrenuta sa blagoslovom Episkopa raškoprizrenskog Teodosija.

Svi koji su zainteresovani da pomognu obnovu ove crkve, mogu da se jave jereju Jovanu Radiću, parohu sabornog hrama sv. Đorđa u Prizrenu koji je i predsednik Odbora za obnovu.

Odbor za obnovu je na Jutjubu objavio i kratak video zapis o crkvi Svetog Nikole Rajkova sa uputstvom kako da se uplate donacije, da se ovoj crkvi vrati njeno pređašnje dostojanstvo i sačuva srpsko pravoslavno crkveno nasleđe u Prizrenu, na Kosovu i Metohiji.

Fejsbuk stranica odbora za obnovu:

https://www.facebook.com/CrkvaSvetogNikoleRajkova

Milena Maksimović
%d bloggers like this: