fbpx

Desetogodišnji Danijel Rajković zna sve o svim državama sveta, a još nije posetio nijednu

Danijel Rajković, iz Gornje Gušterice, je mali genije, ima samo 10 godina, i zna gotovo sve o svim državama sveta. Iako Geografiju još nema kao nastavni predmet, jer će tek u četvrti razred, slobodno vreme koristi da uči nove geografske pojmove. I Danijelova sestra Helena je talentovana, ali njena ljubav je – matematika.

Novinarka portala Gračanica onlajn je nasumično birala države na globusu koji je Danijel dobio na poklon, a on je gotovo istovremeno pričao o njima.

„Kanada se graniči sa Sjedinjenim Američkim Državama, glavni grad je Otava, ima 30 miliona stanovnika i ona je poznata po hladnom vremenu i velikim planinama“, kaže Danijel, a kako smo mi birali drugu, on je nastavljao.

„Kina, glavni grad joj je Peking, ima 1 bilion 430 miliona stanovnika. Graniči se sa Mongolijom, Rusijom, Kazahstanom, Kirgistanom, Avganistanom, Pakistanom, Indijom, Nepalom, Butanom, Mjanmarom, Laosom, Vijetnamom i Severnom Korejom. Poznata je po velikoj vojsci i ekonomiji, kao i Amerika“.

Iako su omiljeni predemti druge dece likovno, muzičko i fizičko, Danijel je geografiju spontano zavoleo.

„Zavoleo sam od malih nogu geografiju, tu mi je dosta pomogao brat od strica mog oca, Marko… Čitam razne knjige, a on često dolazi kod nas i pomaže mi“.

Danijel geografiju još nema kao nastavni predmet, jer će tek u četvrti razred, a druga ljubav mu je, kaže, istorija, a koliko o njoj zna, i sami smo se uverili.

„Prvi svetske rat je počeo 1914. godine, a završio se 1918. Započeo je Sarajevskim atentatom koji se desio u tadašnjoj Austroguraskoj, kada je Srbin Gavrilo Princip ubio Austrogarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda“.

I Danijelova sestra Helena je talentovana, ali njena ljubav je matematika.

„Za razliku od mog brata, ja više volim matematiku. Pogledala sam već neke on-lajn časove koji su se snimali prošle godine tokom korone pa sam već savladala neko gradivo koje me čeka u sedmom razredu“, ističe Helena, dodajući da je porodica slučajno saznala za Danijelov talenat.

„Na primer, kada ne bisimo znali nešto o nekoj državi, mi bismo pitali jedno drugo i on bi uvek odgoviro. I tako smo, potpuno slučajno otkrili za njegov talenat i jako smo ponosni na njega“.

Danijel i Helena nemaju uslove za život kao većina njihovih vršnjaka, ali su srećni, a roditelji su izuzetno ponosni na njihovo znanje i skromnost.

„Svako bi želeo da ima ovakvu decu, ja sam najsrećniji otac što imam ovakvu decu. Nikada u životu nisu rekli „daj“, ona je znala da ide i bez para u školu“, ponosno priča otac, Bojan Rajković.

Mali Rajkovići jedva čekaju da počne nova školska godina, ali će pre toga, sa mamom i tatom, zahvaljujući Fondaciji „Dajana Paunović“, prvi put videti more.

Milena Maksimović

 

%d bloggers like this: