fbpx

Kurti: Prvi septembar će biti normalan dan, očekujem da Srbija prizna kosovska dokumenta

Аљбин Курти, Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je u intervjuu za BBC na srpskom jeziku da očekuje da će 1. septembar biti normalan dan na graničnim prelazima.

„Prvi septembar biće normalan dan na graničnim prelazima, ili ćemo izdavati ulazno-izlazna dokumenta, ili će ih obe strane ukinuti”, rekao je Kurti, dodajući da se nada da će o tome razgovarati na predstojećem sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Na pitanje da li je to zapravo njegova pregovaračka platforma za briselske razgovore, Kurti kaže da je takav predlog već iznosio srpskom predsedniku prilikom susreta organizovanog u okviru inicijative saradnje regionalnih lidera Brdo Brioni.

„Rekao sam mu, priznaj dokumenta Kosova, a on mi je rekao da je to neprihvatljivo, jer bi tako priznao nezavisnost. Iako bi to bilo dobro, rekao sam mu da to nije tačno. Slovačka, Grčka, Rumunija ne priznaju nezavisnost, ali priznaju dokumenta Kosova”, naveo je Kurti.

Kosovski premijer smatra da “ako Srbija želi da se pridruži Evropskoj uniji, najpre je važno da se pridruži onim članicama EU koje nisu priznale nezavisnost Kosova“.

Odgovarajući na pitanje šta će biti ako niko ne želi da preregistruje tablice u “RKS”, Kurti dodaje da je „Beograd zabrinut“, jer, prema njegovim rečima, „ljudi će prihvatiti zamenu, te da je ona u korist Srba na Kosovu“.

„Ali jasno mi je da, i kad se proces završi, to neće biti kraj. Nama je potreban sporazum sa Srbijom, jer je sve delimično dok ne postignemo pravno obavezujući sporazum o potpunoj normalizaciji odnosa, zasnovan na međusobnom priznanju“, rekao je Kurti.

Izvor: BBC
%d bloggers like this: