fbpx

Problem sa snadbevanjem strujom na Kosovu: Da li će ipak biti restrikcija?

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

Kosovski premijer Aljbin Kurti se sve više trudi da pokaže da su u regionu mogući sukobi i to, kako on tvrdi, zbog poteza Srbije. Sa druge strane negira da je on taj koji donosi opasne jednostrane odluke, za koje smatra da su dogovorene u Briselu, ali ne spominje ni lošu ekonomsku situaciju, a posebno ignoriše energetsku krizu.

Kosovska agencija za distribuciju električne energije (KEDS) najavila je dvočasovnu restrikciju struje na svakih šest sati. Ministarstvo ekonomije, sa druge strane, tvrdi da restrikcije nema.

“Definitivno u kratkoročnom periodu postoje samo dve alternative, ili će biti redukcije ili poskupljenje struje. Poskupljenje struje je jako izazovno zbog toga što je Kosovo postalo siromašna država bogatih ljudi”, smatra ekonomski analitičar Safet Grdžaliu.

I siromašni i bogati neće imati struje, po dva, na svakih osam sati, kaže portparol KEDS-a Viktor Bužalja.

“Biće velikih izazova, ali mislim da je Kosovo izgubilo bitku upravo zbog Balkanske mafije, koja se bavi prodajom struje i civilnog društva koje je bilo jako glasno da se zaustavi proizvodnja ili izgradnja novih proizvodnih pogona. Kako to ima smisla, ako ste najbogatija država što se tiče uglja, a i dalje ste uvozno ovisna država od struje”, dodaje Grdžaliu.

Dok eksperti tvrde da građani trpe zbog neozbiljnosti vlade, opozicija traži ostavku aktuelnog premijera.

“Predvideo sam energetsku krizu, a razlog je što je ova vlada odbila projekat izgradnje američkog gasovoda. Juče sam se obratio Kurtiju sa zahtevom da se povuče. To mu kaže neko ko je dva puta podnosio ostavku. Mislim da je vreme da preispita svoj stav. Restrikcije su dokaz nesposobnosti ove vlade”, rekao je bivši premijer Kosova, Ramuš Haradinaj.

“Kako to da Albanija leti najviše troši, a tamo nema restrikcija? Zašto ih nema u Makedoniji, Crnoj Gori ili Srbiji? Ili su svi oni deo ujedinjene imperijalističke zavere protiv Aljbina?”, napisao je na Fejsbuku predsednik Socijaldemokratske partije, Dardan Moljićaj.

Kako tvrde u u Kosovskoj agenciji za distribuciju električne energije, dnevna domaća proizvodnja je 507, a potrebe su preko 750 kilovat časova. Novca za kupovinu nema, a Vlada Kosova, koja se još ne oglašava, nije uplatila subvencije koje je obećala, u iznosu od 100 milona evra.

Ana Marković

 

%d bloggers like this: