fbpx

Vučić sa Stoltenbergom: Sutra nas čekaju teški razgovori; Želimo da izbegnemo nemire

Вучић и Столтенберг; Фото Фејсбук: Александар Вучић

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Briselu sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom. Vučić je poručio i da ga sutra čekaju teški razgovori sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem.

„Sutra ćemo imati teške razgovore, jer gotovo ni u čemu nismo saglasni, ali Srbija će se držati međunarodnog javnog prava, Briselskog sporazuma i svega što je potpisano. Srbija je vojno neutralna zemlja i tako će i ostati“, rekao je Vučić, na konferenciji za novinare nakon sastanka sa generalnim sekretarom NATO-a.

Vučić je naveo i da Srbija želi da izbegne svaku vrstu mogućnosti da dođe do eskalacije, odnosno, sukoba.

Predsednik Srbije rekao je i da je Stoltenbergu dostavio spisak svih napada na Srbe.

“Naše je da učinimo sve da očuvamo mir i stabilnost. Zahvalan sam NATO-u što sa takvim neistinama nije izlazio, za razliku od nekih drugih“, dodao je Vučić.

On je istakao da je Srbija vojno neutralna zemlja i da će tako i ostati.

“Naša istorija nije laka, ali želimo učvršćivanje saradnje i sa KFOR-om i NATO i da izbegnemo eskalaciju sukoba. Mi mislimo da nismo napravili nikakvu provokaciju, ali razumem da smo mi sa Balkana dojadili svima u Briselu“, kazao je Vučić, navodeći da su drugačiji pogledi zemalja KVINTE i Srbije na situaciju na Kosovu i Metohiji.

„Ono što mi imamo potpisano je da njihove specijalne jedinice imaju ograničenu mogućnost ulaska na Sever. Oni to pravdaju borbom protiv kriminala. Mi smo u veoma teškoj poziciji po tom pitanju. Vrlo je teško kada ste saterani u ćošak i nemate više gde, ja sam to i rekao Jensu“, rekao je Vučić.

On je na pitanje novinara koliko brzo Srbija može da reaguje u slučaju da se nad Srbima na severu sprovede nasilje odgovorio:

„Mislim da je važniji Jensov odgovor na ovo pitanje. I pozicija zemalja Kvinte. Nasilje je u barikadama, a ne u sistematskom sprovođenju pravnog i suštinskog nasilja nad Srbima. Ono što imamo potpisano Briselskim sporazumom je to da je njihovim specijalnim jedinicama ograničen pristup na severu Kosova. Oni često upadaju i koriste situaciju pod izgovorm organuizovanog kriminala. Mi se nalazimo u teškoj poziciji, nemojte da očekujete od Srba da uživaju i kako im je mnogo lepo. Ima nova generacija mladića na severu Kosova koji to više neće da trpe. Oni ne doživljavaju Kosovo kao nezavisnu državu, već kao teritoriju Srbije. Mnogo ima problema, a za nas je važno da sačuvamo mir i nadam se da će biti dovoljno pameti da dođemo do dogovora“, naglasio je Vučić.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg ističe da bi se situacija na terenu poštovala, potrebna je odgovornost i Beograda i Prištine.

“NATO nastavlja da prati situaciju na terenu, ukoliko bi stabilnost bila ugrožena KFOR je spreman da interveniše. Konstruktivan dijalog je jedini način da se nađe rešenje. Pozdravljam sledeću rundu dijaloga koja će se održati sutra i pozivam sve strane da pokažu uzdržanost i izbegnu nasilje“, rekao je Stoltenberg.

On je dodao da NATO ima značajno vojno prisustvo na Kosovu i blizu 4.000 vojnika, te da to prisustvo pomaže da spreče eksalaciju i bilo kakav sukob.

“Komandant KFOR-a je u kontaktu sa vlastima u Beogradu i u Prištini i imamo otvorene načine komunikacije, što olakšava da sprečimo sukob. Ako je potrebno pokrenuli bismo svoje snage i pojačali prisustvo, što smo već uradili na severu. Delovaćemo kad to bude potrebno jer je glavni cilj da pomognemo u smanjenju tenzija. KFOR blisko sarađuje sa svim akterima uključujući i EULEKS. Kada stvari postanu teške i opasne onda delujemo kao krajem jula“, zaključio je Stoltenberg.

Nakon predsednika Srbije Stoltenberg će danas odvojeno razgovarati i sa kosovskim premijerom.

Planirani sastanak Vučića i Kurtija uz posredovanje Evropske unije počinje sutra u 10:30.

Ana Marković

 

%d bloggers like this: