fbpx

Borelj: Nismo postigli dogovor; Moramo pronaći rešenje do 1. septembra

Жозеп Борељ, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem da danas u Briselu nije postignut dogovor, ali i da ovo nije kraj priče.

“Obojica lidera su se usaglasili da proces mora da se nastavi i razgovori će se nastaviti do 1. septembra. Ne odustajem, ne odustajemo, moramo da raspravljamo i tražimo rešenje. Na kraju sastanaka sam jasno rekao da EU mora biti objektivna i da obe moraju biti posvećeni da nađu način da prevaziđu ovo, a prvi korak je da se nađe rešenje za trenutnu situaciju“, rekao je Borelj.

Borelj je dodao da će nastaviti da traže rešenje kako bi se obezbedio mir i stabilnost.

„Ovaj sastanak je bio o odgovornosti oba lidera da traže rešenja kako bi se obezbedio mir i stabilnost na severu Kosova. Ovo je bio sastanak “kriznog menadžmenta“, kako bi se smirila situacija na terenu“, kaže visoki predstavnik EU.

Naveo je da su se fokusirali i na sveobuhvatnu normalizaciju, a dvojica lidera imali su priliku da pričaju u detaljima, te da nije bilo napretka u razgovorima i nije bilo kompromisa.

On je rekao i da je Evropa sada u kritičnim momentima.

„Vidimo povratak rata na naš kontinent nakon ruske invazije na Ukrajinu. Suočeni smo sa dramatičnim trenutkom i ovom nije trenutak za povećanja tenzija, već traženje rešenja. Fokusirali smo se i na sveobuhvatnu normalizaciju i smanjenje tenzija”, poručio je Borelj.

Nakon višečasovnih pregovora u sedištu Evropske unije u Briselu, Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti u dva navrata prisustvovali su trilateralnom sastanku, kojim su posredovali Džozep Borelj i Miroslav Lajčak.

Šef beogradskog pregovaračkog tima Petar Petković kratko je izjavio da se Vučić borio za mir i stabilnost i da su imali nadu da će se postići neko kompromisno rešenje. On je najavio obraćanje predsednika Srbije za sutra.

Pojedini mediji objavili su, prema nezavničnim informacijama, da je Aljbin Kurti danas odbijao sve ponuđene kompromise.

Srpski predsednik i kosovski premijer nisu se obraćali danas medijima.

Ana Marković
%d bloggers like this: