fbpx

Kosovska vlada: Danas smo u Briselu razgovarali o opštem sporazumu i aktuelnoj političkoj i bezbednosnoj situaciji

Зграда Владе Косова, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Kosovska vlada oglasila se saopštenjem za javnost povodom današnjeg nastavka dijaloga u Briselu. Kako se navodi, razgovaralo se o okvirima opšteg sporazuma i aktuelnoj političkoj i bezbednosnoj situaciji na Kosovu.

Iz kabineta kosovskog premijera se navodi da je današnji sastanak trebao da se održi 19. jula, ali da je na zahtev Beograda odložen za avgust.

“Danas su na dnevnom redu bile dve teme. Prva je bio razgovor o okvirima opšteg sporazuma, za koji je premijer Kosova naglasio da mora da bude pravno obavezujući sporazum za potpunu normalizaciju odnosa uz međusobno priznanje. Kurti je predstavio nekoliko poglavlja sa relevantnim elementima koje bi ovaj sporazum trebao da sadrži. Druga tema bila su aktuelna politička i bezbednosna pitanja. Premijer Kosova je ukazao na značaj zakonitosti i ustavnosti na Kosovu kao garanciju mira, bezbednosti i jednakosti za sve građane, bez obzira na njihovu etničku pripadnost”, navedeno je u saopštenju.

Dalje se navodi da se Kurti zahvalio Evropskoj uniji, Borelju i Lajčaku za organizovanje i posredovanje u dijalogu u cilju normalizacije bilateralnih odnosa između Kosova i Srbije.

Ana Marković
%d bloggers like this: