fbpx

Počeo sastanak Vučića i Kurtija u Briselu

Бриселски дијалог Вучић-Курти: Фото: Скриншот

Dijalog Beograda i Prištine dobiće danas u Briselu svoj dugoočekivani nastavak. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti seli su za isti sto, zajedno sa zvaničnicima Evropske unije u pokušaju da se, kako je saopšteno iz EU, pronađe put za napredak u dijalogu i postizanje sveobuhvatnog rešenja za normalizaciju odnosa. Ipak, do sastanka dolazi u trenutku pojačanih napetosti na terenu.

Sastanak zvaničnika EU Žozepa Borelja i Miroslava Lajčaka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, počeo je nešto pre 11 sati.

Nakon sat vremena pauziran je trilateralni sastanak srpske i prištinske delegacije sa evropskim posrednicima, nakon čega sledi nova runda bilateralnog sastanka šefa diplomatije EU Žozepa Borelja i kosovskog premijera Aljbina Kurtija.

Inače, u zgradu Evropske službe za spoljne poslove u Briselu nešto pre 12 sati ušao je i specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabijel Eskobar, javlja reporter Tanjuga.

Aleksandar Vučić izašao je sa trilateranog sastanka sa premijerom Kosova i predstavnika EU na dodatne konstulacije, javlja reporter Euronews Srbija u Briselu. Nakon pauze kreće nova runda bilateralnih sastanaka, koja bi trebalo da kulminira trilateralnim. Očekuje se i da će specijalni izaslanik SAD-a za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar prisustvovati nekom od narednih sastanaka.

Prethodno su predstavnici EU održali odvojene sastanke sa Vučićem i Kurtijem.

Izvor: Euronews Srbija
%d bloggers like this: