fbpx

Miljazim Krasnići: SL greši ukoliko izađe iz institucija

Миљазим Краснићи, фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

Да ли ће за девет дана бити пронађен излазак из ћорсокака званог дијалог Београда и Приштине и хоће ли 1. септембар бити обичан или “дан Д”, питање је без одговора. Док из Београда поручују да трагају за компромисом, приштински премијер ћути, а у његово име министар унутрашњих послова Ђељаљ Свећла поручује да косовска влада не одустаје од своје одлуке о такозваном реципроитету. Истраживали смо шта Косово тиме добија, а шта губи. За најаву Срба да ће изаћи из косовских институција, уколико се ставови приштинске стране не промене, политички аналитичар Миљазим Краснићи истиче да је погрешна.

За још једну неуспелу рунду дијалога, Албанци у Приштини криве различите актере.

“Боље је да се смире, нека људи живе у миру. За неуспех у дијалогу криве су обе стране, не могу да кажем за своју државу, али треба обе стране да се смире”, каже један грађанин Приштине.

“Они у Бриселу су криви, нису ови, ни Аљбин, ни Вучић, они треба да их притегну мало”, додаје други.

“Србија је крива, али не народ Србије већ Влада Србије, Вучић, он је крив, он треба прво да призна Косово као државу, а онда да помири народе, а не стално да буду у сукобу”, истиче један становник Приштине.

Опозиција оптужује Аљбина Куртија, за недовољну сарадњу са, како кажу међународним пријатељима, што може наштети имиџу Косова, али и за нетранспарентност.

“Како се десило, шта је речено, а шта није речено у дијалогу, сазнајемо из медија у Србији, где информације преноси Вучић. Онда нам кажу да смо под утицајем ‘непријатељских медија’. Не постоји извор информација, посебно одговорност са косовске стране у вези са дијалогом”, рекао је председник Социјалдемократске партије Дардан Мољићај.

Иако и међународни представници на Косову за сада ћуте, познаваоци политичких прилика сматрају да неуспех дијалога може да утиче на дугорочне жеље Приштине, али и Београда.

“Мислим да је визна либерализација више само једна карикатура, апсолутно више нико то не узима за озбиљно, а народ се навикао на то. Што се НАТО-а тиче, НАТО је већ на Косову, а што се тиче европских интеграција, у коначници европске интеграције, и Србија и Косово су у пакету, све зависи од тог коначног договора, ако се то постигне, мислим да ће се и за Србију, и за Косово то убрзати, а ако не, остаће овако, у чекаоници”, сматра политички аналитичар Миљазим Краснићи.

Најављено напуштање косовских институција од стране Српске листе, чиме би се поништио Бриселски споразум, не би допринело миру и стабилизацији, сматрају аналитичари.

“Мислим да је то погрешно и да се права борба води у институцијама, а Српска листа греши ако изађе из тих институција, у том смислу губе највише косовски Срби, а нормално да се тиме изражава и дефицит демократије на Косову”, додао је Краснићи.

Да ли ће Курти ипак да буде награђен уколико одустане од својих максималистичких захтева, можда ће се сазнати ускоро, када Београд и Приштину, како је најављено, посете Мирослав Лајчак и Габријел Ескобар.

Милена Максимовић
%d bloggers like this: