fbpx

Miljazim Krasnići: SL greši ukoliko izađe iz institucija

Миљазим Краснићи, фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

Da li će za devet dana biti pronađen izlazak iz ćorsokaka zvanog dijalog Beograda i Prištine i hoće li 1. septembar biti običan ili “dan D”, pitanje je bez odgovora. Dok iz Beograda poručuju da tragaju za kompromisom, prištinski premijer ćuti, a u njegovo ime ministar unutrašnjih poslova Đeljalj Svećla poručuje da kosovska vlada ne odustaje od svoje odluke o takozvanom reciproitetu. Istraživali smo šta Kosovo time dobija, a šta gubi. Za najavu Srba da će izaći iz kosovskih institucija, ukoliko se stavovi prištinske strane ne promene, politički analitičar Miljazim Krasnići ističe da je pogrešna.

Za još jednu neuspelu rundu dijaloga, Albanci u Prištini krive različite aktere.

“Bolje je da se smire, neka ljudi žive u miru. Za neuspeh u dijalogu krive su obe strane, ne mogu da kažem za svoju državu, ali treba obe strane da se smire”, kaže jedan građanin Prištine.

“Oni u Briselu su krivi, nisu ovi, ni Aljbin, ni Vučić, oni treba da ih pritegnu malo”, dodaje drugi.

“Srbija je kriva, ali ne narod Srbije već Vlada Srbije, Vučić, on je kriv, on treba prvo da prizna Kosovo kao državu, a onda da pomiri narode, a ne stalno da budu u sukobu”, ističe jedan stanovnik Prištine.

Opozicija optužuje Aljbina Kurtija, za nedovoljnu saradnju sa, kako kažu međunarodnim prijateljima, što može našteti imidžu Kosova, ali i za netransparentnost.

“Kako se desilo, šta je rečeno, a šta nije rečeno u dijalogu, saznajemo iz medija u Srbiji, gde informacije prenosi Vučić. Onda nam kažu da smo pod uticajem ‘neprijateljskih medija’. Ne postoji izvor informacija, posebno odgovornost sa kosovske strane u vezi sa dijalogom”, rekao je predsednik Socijaldemokratske partije Dardan Moljićaj.

Iako i međunarodni predstavnici na Kosovu za sada ćute, poznavaoci političkih prilika smatraju da neuspeh dijaloga može da utiče na dugoročne želje Prištine, ali i Beograda.

“Mislim da je vizna liberalizacija više samo jedna karikatura, apsolutno više niko to ne uzima za ozbiljno, a narod se navikao na to. Što se NATO-a tiče, NATO je već na Kosovu, a što se tiče evropskih integracija, u konačnici evropske integracije, i Srbija i Kosovo su u paketu, sve zavisi od tog konačnog dogovora, ako se to postigne, mislim da će se i za Srbiju, i za Kosovo to ubrzati, a ako ne, ostaće ovako, u čekaonici”, smatra politički analitičar Miljazim Krasnići.

Najavljeno napuštanje kosovskih institucija od strane Srpske liste, čime bi se poništio Briselski sporazum, ne bi doprinelo miru i stabilizaciji, smatraju analitičari.

“Mislim da je to pogrešno i da se prava borba vodi u institucijama, a Srpska lista greši ako izađe iz tih institucija, u tom smislu gube najviše kosovski Srbi, a normalno da se time izražava i deficit demokratije na Kosovu”, dodao je Krasnići.

Da li će Kurti ipak da bude nagrađen ukoliko odustane od svojih maksimalističkih zahteva, možda će se saznati uskoro, kada Beograd i Prištinu, kako je najavljeno, posete Miroslav Lajčak i Gabrijel Eskobar.

Milena Maksimović
%d bloggers like this: