fbpx

Nemačka ambasada: Šolc priprema ove jeseni sastanak Kurtija i Vučića u Berlinu

Олаф Шолц; Фото: Принтскрин

Nemačka ambasada u Prištini potvrdila je za prištinski portal Gazeta Ekspres da će nemački kancelar Olaf Šolc pozvati na jesen kosovskog premijera Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića na sastanak u Berlin.

Kako piše ovaj portal, Nemačka je aktivno uključena u dijalog Beograda i Prištine i u kontaktu je sa američkim i evropskim predstavnicima.

“Nemačka podržava napore predstavnika EU i SAD u cilju pronalaženja kredibilnog rešenja. Takođe je u bliskom kontaktu sa kosovskim i sprskim pregovaračima”, navedeno je iz nemačke ambasade.

Iz ambasade dodaju da je kancelar Šolc započeo pripreme za sastanak Aljbina Kurtija i Aleksandra Vučića, kojim će on posredovati, a koji će se održati ove jeseni, u okviru Berlinskog procesa.

Dalje se navodi da Nemačka ceni to što su se Vučić i Kurti dogovorili da nastave pregovore u pronalaženju održivog rešenja.

“Još jedna eskalacija u vidu blokade puteva i protesti nikome nisu u interesu. Umesto toga, nepohodan je sveobuhvatan sporazum između dve strane, koji će ih približiti Evropskoj uniji i doprineti regionalnoj bezbednosti”, naveli su iz nemačke ambasade.

Prištinski portal takođe navodi da je Nemačka ranije objavila da podržava odluku vlade Kosova o srpskim registarskim tablicama gradova na Kosovu i izdavanju privremenih dokumenata koji zamenjuju srpske lične karte, navodeći, da je ova odluka u skladu sa postojećim sporazumima.

Nemačka očekuje i da će odluka o takozvanom reciprocitetu biti sprovedena bez izazivanja tenzija na severu Kosova, kao što je to bio slučaj krajem jula.

“Zbog toga je sada fokus na konstruktivnom angažovanju u dijalogu koji je u toku”, poručili su iz ambasade Nemačke u Prištini.

Ana Marković