fbpx

Batuse: Precrtan naziv sela, ispisano “UČK”

Фото: Грачаница онлајн

Na ulazu u selo Batuse, pored Kosova Polja, tabla na kojoj na srpskom i albanskom jeziku piše naziv sela precrtana je, a preko je ispisano “UČK”, javljaju čitaoci portala Gračanica onlajn.

Batuse je većinski srpsko selo koje pripada opštini Gračanica, u njemu živi blizu 300 Srba.

Kancelarija za KiM: Organizovano i plansko zastrašivanje Srba

Kancelarija za KiM saopštila je da je ispisivanje grafita „UČK“ izazvalo veliku zabrinutost i nemir Srba koji žive u Batusu, uz podsećanje da je samo tokom ove godine „više od 10 puta zabeleženo ispisivanje grafita ili postavanje zastava ove ozloglašene terorističke organizacije širom srpskih sredina na KiM“.

Iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju napominju da se zbog učestalosti ovih incidenata, oni više ne mogu posmatrati kao izolovani slučajevi, već kako navode, „kao organizovano i plansko zastrašivanje preostalih Srba južno od Ibra sa ciljem da se proteraju iz svojih domova“.

Ističu da ovaj incident dolazi u danu kada svetski zvaničnici borave u Prištini, kojima kako navode, albanski političari predstavljaju Kosovo i Metohiju kao oazu multietničnosti, dok ih stanje na terenu svakodnevno demantuje.

„Kancelarija za Kosovo i Metohiju uporno ukazuje na stepen ugroženosti srpskog naroda na KiM i svakodnevno apeluje na smirivanje tenzija i poboljšanje bezbednosne situacije, ali evidentno je da političari iz Prištine ne mare za Srbe jer nijedan incident nisu čak ni javno osudili“, navodi se u saopštenju i dodaje da naprotiv, „oni svojim zapaljivim izjavama prema srpskom narodu podgrevaju nasilje, nadajući se da će provokacijama izazvati neodmerenu reakciju Srba“, uz napomenu da im takav plan neće poći za rukom.

Milena Maksimović

 

%d bloggers like this: