fbpx

Gradonačelnici na severu i odbornici usvojili zajedničku deklaraciju

Са седнице у Звечану Фото: Грачаница онлајн

Gradonačelnici četiri severne opštine i 62 odbornika usvojili su u Zvečanu danas zajednučku deklaraciju povodom političko bezbednosne situacije na Kosovu, a nakon jednostranih poteza Prištine.  Predsednik Skupštine Opštine Zvečan Srđan Milosavljević pročitao je na kraju sastanka zaključke.

Deklaracija sadrži šest zaključaka, koje prenosimo u celosti:

  1. U ime građana naših opština pružamo punu podršku predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću da u narednih 7 dana pronađe kompromisno, održivo i dugoročno rešenje za problem registarskih tablica i ličnih karata kroz dijalog, a u skladu sa interesima naših građana uz očuvanje mira, stabilnosti i sigurnosti.
  2. Zahtevamo da se najhitnije i bez ikakvih odlaganja formira Zajednica srpskih opština onako kako je definisana sporazumima u Briselu (iz 2013. i 2015. godine), jer je to potreba srpskog naroda kako bi se kroz nju zaštitila naša kolektivna prava. Prošlo je skoro deset godina i naš narod ne prihvata bilo kakvo odlaganje ovog procesa, čiji je garant Evropska unija.
  3. Pozivamo KFOR i ostale međunarodne institucije da u skladu sa Rezolucijim SB UN 1244 i u skladu sa Vojno- tehničkim sporazumom iz Kumanova osiguraju mir i bezbednost za sve građane i ne dozvole da budu instrument u rukama Prištine koja nastoji da nasilje koristi kao sredstvo političke borbe za rešavanje otvorenih pitanja. Glavni izvor nestabilnosti na severu dolazi iz pravca Prištine, a jedan od njih je i dolazak specijalnih policijskih jedinica u koje srpski narod nema poverenje. Pozivamo komandu misije KFOR da spreči dolazak do zuba naoružanih specijalnih jedinica kosovske policije iz Prištine u mirne srpske opštine, a međunarodnu zajednicu da urazumi Prištinu kako bi se povukle jednostrane i antisrpske mere.
  4. Pozivamo naše sugrađane da ne upadnu u zamku jednostranih odluka i primamljivih ponuda Aljbina Kurtija po pitanju registarskih tablica i ličnih dokumenata jer to nije u skladu sa dogovorom u Briselu, šta više ovo pitanje Priština koristi kao početak konačnog obračuna sa srpskim narodom i Srbijom na ovim prostorima.
  5. Mi, politički predstavnici ćemo kao i do sada uvek biti ispred svog naroda i boriti se za mir, i njihova prava na život dostojan čoveka. Uveravamo građane da smo od našeg predsednika Aleksandra Vučića dobili jasne i čvrste garancije da se neće dozvoliti progon i pogrom našeg naroda, i da srpski narod neće biti sam u ovim teškim i izazovnim remenima. Mi smo opredeljeni za mir i dijalog, za kompromisna i Dugoročna rešenja, ali je za dijalog potrebno i da druga strana uvaži interese našeg naroda i poštuje preuzete obaveze.
  6. U slučaju da ne dođe do kompromisnog rešenja, mi srpski politički predstavnici zajedno sa svim našim sunarodnicima započećemo proces napuštanja svih kosovskih institucija na svim nivoima, počev od centralnih i lokalnih institucija, pa do suda, tužilaštva, policije i svih ostalih institucija čime se totalno razgrađuje Briselski proces.
Milena Maksimović
%d bloggers like this: