fbpx

Kurti: Neće biti odlaganja odluke, a neće biti ni pogroma

Аљбин Курти Фото: В.Ћуп

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je da će se od 1. septembra izdavati ulazno-izlazna dokumenta ili će ih, kako je kazao, ukinuti i Kosovo i Srbija. Na pitanje da li će možda ponovo doći do odlaganja odluke, Kurti je rekao da je odlaganje bio “gest dobre volje”, te da se neće ponoviti.

Kurti je rekao da je Kosovo odložilo primenu ove odluke kao gest dobre volje na zahteve međunarodnih partnera, ali je rekao da tako nešto ne može da se radi u kontinuitetu.

„Od 1. septembra imaćemo jedan od dva scenarija – ili neće biti dokumenta za ulazak/izlaz ni u Srbiji ni na Kosovu ili će ga biti. Kada kažemo da vodimo dijalog za sporazum, mislimo na sporazum za potpunu normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije, koji je međunarodno i pravno obavezujući i sporazum koji se zasniva na međusobnom priznavanju“, rekao je Kurti.

Kada je reč o tablicama, Kurti je rekao da Priština neće prihvatiti “neutralne tablice”.

Kurti je rekao da je EU dala četiri predloga kada je u pitanju sloboda kretanja.

„Nismo imali konkretnih predloga sa srpske strane, imamo uslove za asimetričnu primenu postojećih sporazuma“, rekao je Kurti.

Istakao je da takođe nije bilo saglasnosti Beograda da se potpiše sporazum o nestalim osobama.

Takođe, kosovski premijer je izjavio da neće doći do pogroma, te da je Srbima bolje na Kosovu, nego u Srbiji.

„Nikakav pogrom se neće desiti, to vam ja garantujem, samo ustavnost i zakonitost Republike Kosova na celoj teritoriji. Sve te priče o upotrebi sile, o pogromima, o likvidaciji Srba su pokušaji da se strahom vlada nad Srbima na Kosovu“, kazao je Kurti i dodao da se nada da 1. septembra neće biti eskalcije na severu.

„Nadam se da će se odustati od barikada koje su do sada postavljale kriminalne stukture na preporuku Beograda“, rekao je Kurti.

Za najavu predstavnika Srba da će izaći iz kosovskih institucija Kurti je izjavio da bi bilo bolje da “ostanu u institucijama i rade na njihovom jačanju“.

Milena Maksimović

 

%d bloggers like this: