fbpx

Agon Batuša: Kurti pozvao lidere opozicije na razgovor, ali su odbili

Аљбин Курти, фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

Istog dana kada su evropski i američki posrednici u dijalogu, Miroslav Lajčak i Gabrijel Eskobar završili posetu Kosovu, mediji koji izveštavaju na albanskom objavili su da je kosovski premijer Aljbin Kurti pozvao lidere parlamentarnih opozicionih stranaka u Prištini kako bi ih izvestio o razgovoru sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem u Briselu, ali da su oni odbili da se sastanu.

Potpredsednik Pokreta Samoopredeljenje Agon Batuša opštužio je lidere opozicije da pojačavaju unutrašnji pritisak na Kurtija, te ih je nazvao „Vučićevim portparolima“.

„Sve dok je Srbija u najtežoj i najnepovoljnijoj diplomatskoj poziciji, politički lideri u Srbiji su podržali Vučića u dijalogu u Briselu. Dok na Kosovu opozicija pokušava da pojača unutrašnji pritisak na premijera Kosova, dajući nepromišljene izjave, a u mnogim slučajevima potpuno ćute, računajući da imaju neku korist za sebe. Ovakav pristup je potpuno pogrešan i nimalo olakšavajući, naprotiv, nanosi štetu procesu u koji smo ušli, a u mnogim slučajevima zvuče kao da su Vučićevi portparoli“, rekao Batuša.

On je dodao da su predstavnici opozicije odbili poziv kosovskog premijera da se sastanu.

„Državni interes treba da bude iznad ličnih, partijskih i grupnih interesa, iznad svake izborne, ekonomske i političke koristi“, naveo je Batuša.

Podsetimo, tokom posete Prištini Gabrijel Eskobar i Miroslav Lajčak odvojeno su razgovarali sa Memljijem Krasnićijem iz Demokratske partije Kosova, Ljumirom Abidžikuom iz Demokratskog saveza Kosova i Ramušem Haradinajem iz Alijanse za budućnost Kosova.

Ana Marković

 

 

%d bloggers like this: