fbpx

I EULEKS uz KFOR patrolira na severu Kosova

ЕУЛЕКС - Dveri

Pripadnicima KFOR-a, koji su već stacionirani u blizini administrativnih prelaza Jarinje i Brnjak na severu Kosova danas se pridružio i EULEKS, saopšteno je iz KFOR-a za RTV Dukađini.

Kako se navodi, KFOR i EULEKS patroliraju na Severu kako bi brzo reagovali u slučaju eventualne eskalacije situacije.

„Misija KFOR-a je pojačala svoje prisustvo u blizini prelaza Jarinje i Brnjak, postavila nekoliko punktova za kontrolu saobraćaja i pojačala patroliranje na tom području zajedno sa osobljem Multinacionalne specijalizovane jedinice Karabinjera i misije EU za vladavinu prava. (EULEKS). Ove mere su preduzete kako bi se omogućilo KFOR-u da brzo reaguje na bilo koji bezbednosni izazov, u skladu sa svojim mandatom Ujedinjenih nacija“, navedeno je u saopštenju KFOR-a.

Takođe iz KFOR-a su ponovili da je komandant ove misije general-major Ferenc Kajari u stalnom kontaktu sa Kosovskim bezbednosnim snagama, ali i sa načelnikom odbrane Srbije.

“Neutralnost KFOR-a je od suštinskog značaja za uspeh njegove misije. KFOR poziva sve da izbegavaju jednostrane akcije i uzdrže se od nasilja. KFOR je spreman da interveniše ako je potrebno da bi se održalo bezbedno okruženje i sloboda kretanja, za dobrobit svih zajednica koje žive na Kosovu“, navodi se u odgovoru KFOR-a.

Iz KFOR-a su istakli da nastavljaju da vode svoju NATO misiju u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN, te da pomno prate situaciju.

Izvor: RTV Dukađini