fbpx

Petković: Postignutim dogovorom obezbeđen mir, slede izazovi sa tablicama

Петар Петковић, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

„Zahvaljujući snažnim diplomatskim naporima predsednika Aleksandra Vučića danas smo uspeli da dobijemo potrebne garancije EU i time postignemo dogovor koji se tiče slobode kretanja i srpskih dokumenata“, saopštio je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, dodajući da je postignutim dogovorom obezbeđen mir i stabilnost na Kosovi i Metohiji i sačuvane srpske lične karte za Srbe, kako severno, tako i južno od Ibra.

Petković je istakao da je ovo značajna i važna vest.

„To je od presudnog značaja za Srbe koji žive na KiM, jer smo uprkos svim preprekama i ucenama, uspeli da sačuvamo srpska lična dokumenta za naš narod u pokrajini, pa samim tim sačuvali smo i prisustvo države Srbije na tom prostoru. To znači da će svaki građanin Srbije koji živi na Kosovu i Metohiji moći sa srpskom ličnom kartom slobodno da se kreće. Svaki Srbin južno i severno od Ibra, bez izuzetka, će moći sa svojom srpskom ličnom kartom normalno i bez problema da živi, radi, putuje i prelazi preko administrativnih prelaza“, istakao je Petković.

Direktor Kancelarije je kazao da prethodnih nedelja vđena teška diplomatska borba na čelu sa predsednikom Vučićem, a polazeći, kako je rekao, od obaveze poštovanja Sporazuma o slobodi kretanja koji je 2011. potpisala bivša vlast u Beogradu, a koji je, istakao je, „Priština pokušala da iskoristi za ukidanje srpskih ličnih karata i posledično, ukidanje države Srbije sa KiM“.

„To nismo dozvolili, jer smo uspeli da sačuvamo lične karte koje izdaje Republika Srbija za srpski narod koji ima prebivalište na Kosovu i Metohiji“, istakao je Petković, dodajući da su danas popodne obavešteni da je prihvaćen uslov Beograda o kom je jutros govorio predsednik Vučić i dobijene su garancije EU da će srpski narod na KiM moći da se slobodno kreće sa srpskim ličnim kartama.

Ovaj današnji dogovor kojim se prihvataju lična dokumenta iz pre svega obostranog praktičnog razloga slobode kretanja prati tekst disklejmera, koji će biti svuda vidno istaknut, a koji glasi:

„Omogućavanje korišćenja ličnih karata izdatih od strane Prištine (Kosova) se vrši isključivo iz praktičnih razloga radi olakšavanja položaja pojedinaca i omogućavanja slobode kretanja, u skladu sa Sporazumom o slobodi kretanja postignutim u Dijalogu 2011. godine, ne može se tumačiti kao priznavanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, ne prejudicira određivanje konačnog statusa Kosova i ne može se tumačiti kao pristanak Beograda na odstupanje od Rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 (1999)“.

Ovim dogovorom „Srbi sa Kosova i Metohije ostaju svoji na svome“ i neće im biti potreban nikakav papir, dokaz ili dodatni dokument da mogu da žive na svojim ognjištima, napominje Petković.

„Ovim dogovorom uspeli smo da se izborimo da se našem narodu koji živi na KIM ne izdaju nikakvi papiri sa viznim režimom trajanja od 90 dana, jer Srbi na KiM nikada neće biti stranci na svojoj zemlji“, rekao je Petković.

Prema njegovim rečima, slede izazovi u vezi sa registarskim oznakama.

„Ali mogu da potvrdim da 1. septembra Srbi sa Kosova i Metohije neće imati nikakve probleme sa srpskim dokumentima na administrativnim prelazima“, ističe Petković dodajući da je Priština ipak na kraju prihvatila postojanje ličnih dokumenata koje izdaje Republika Srbija za srpski narod koji živi na Kosovu i Metohiji.

Milena Maksimović