fbpx

Prištinska javnost: Najbitnije je da će građani i Kosova i Srbije moći slobodno da se kreću

Na osnovu postignutog sporazuma o ličnim kartama na administrativnim prelazima će biti postavljen  disklejmer, na kome će između ostalog pisati da ovaj sporazum ne znači i priznanje kosovske državnosti, najavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Kosovski premijer Aljbin Kurti naveo je da reciprocitet treba da bude duh principijelnih rešenja.

Ukidanje ulazno izlaznih dokumenata na svim prelazima je “evropsko rešenje”, poručili su iz Evropske unije, nakon što je na Tviteru šef te diplomatije Džozep Borelj objavio da je postignut dogovor o ličnim kartama.

Za Aljbina Kurtija postignut sporazum je dobar znak ali, kako je napisao na Fejsbuku, između dve države.

“Principijelni i ravnopravni razgovori u Briselu u centru imaju reciprocitet. Sporazum o normalizaciji mora u sebi da sadrži reciprocitet, što podrazumevaju dobrosusedski odnosi”, naveo je premijer Kosova.

Kosovska opozicija smatra da je ovo samo implementacija Sporazuma o slobodi kretanja iz 2011. godine, a politički analitičari očekuju nastavak dijaloga i rešenje ostalih problema.

“Ovo je dobro za građane i Kosova i Srbije, jer će mnogo lakše sada putovati. Bitno je da smo izbegli tenzije na severu Kosova, koje opet nisu dobre ni za građane Kosova ni Srbije, ali ni za političke lidere na Kosovu i u Srbiji, jer bi najverovatnije situacija mogla da izmakne kontroli, a to nije dobro ni za jednu stranu”, smatra novinar Ardian Arifaj.

Američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar poručuje da se i ostali sporazumi moraju implementirati, kao što je formiranje  Zajednice srpskih opština, iz 2013. godine, o čemu kosovski premijer ne želi da razgovara.

“U pravu ste da Vlada Kosova, posebno premijer Kurti o tome neće ni da priča, ali, mislim da će to biti jedan od pritiska na Kurtija od zemalja KVINTE, posebno od Sjedinjenih Američkih Država da i taj sporazum uzme u obzir i da počne da implementira”, mišljenja je Visar Imeri iz Instituta za socijalnu politiku u Prištini.

Sa njim se slaže i Ardian Arifaj.

“Naročito Sjedinjene Američke Države imaju mogućnosti, imaju snagu da ubede strane da budu konstruktivne i da sprovode ono što je dogovoreno”, dodao je Arifaj.

A 1. septembra, osim primene sporazuma o ličnim kartama, počinje, kako je najavila kosovska vada, i zamena srpskih registarskih tablica kosovskim. Sa time se ne slažu, ni Srbi sa Kosova i Metohije, ni država Srbija, pa nas očekuju nove tenzije, a možda i ponovna poseta stranih emisara.

Ana Marković
%d bloggers like this: