fbpx

I Ljumir Abdidžiku sutra sa Kurtijem; Memlji Krasnići odbio poziv

Мемљи Краснићи, ПДК, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Predsednik Demokratske partije Kosova Memlji Krasnići odbio je poziv kosovskog premijere Aljbina Kurtija da se sastane sutra sa njim, kako bi razgovarali o Briselskom dijalogu.

„Trenutno sve što vidimo je da je dijalog skliznuo na tehnički nivo, uključujući i reciklažu prošlih sporazuma. Što se tiče sprovođenja odgovornosti koje imate kao vođa dijaloga, ohrabrujem vas da nastavite sa posvećenošću i poštujete zakonske odluke koje obezbeđuju reciprocitet u odnosu na Srbiju, kao i vladavinu prava i slobodno kretanje širom Srbije. Smatram da u ovom trenutku ne postoji vanredna situacija da se sastanemo i razgovaramo o ovim vašim odgovornostima. Međutim, ostajem otvoren i spreman da se sastanem sa vama u trenutku kada dođe do napretka u procesu dijaloga i konkretne diskusije za postizanje konačnog sporazuma, koji ima za cilj obostrano priznanje“, naveo je Krasnići u odgovoru Kurtiju.

Sa druge strane, lider Demokratskog saveza Kosova Ljumir Abdidžiku je odlučio da prihvati poziv Aljbina Kurtija.

„Kurtijev poziv kasni, ali pošto smatram da nacionalna pitanja treba da budu iznad dnevne politike, prihvatiću ovaj poziv. Očekivao sam transparentniji i sveobuhvatniji proces oko procesa dijaloga. Do sada je DSK (LDK) dobijao jedine i detaljne informacije samo od međunarodnih saveznika, koji su neprekidno stajali na strani Kosova“, napisao je Abdidžiku na Fejsbuku.

On je takođe optužio Aljbina Kurtija da javnost ne obaveštava o procesu dijaloga.

„Dve nedelje nakon sastanka u Briselu, premijer je odlučio da informiše javnost u zemlji. Uvek smo kritikovali ovaj zatvoreni pristup, čak i kada je ovaj premijer sa nama bio deo opozicije“, dodao je on.

Podsetimo, Ramuš Haradinaj iz Alijanse za budućnost Kosova takođe je objavio da će se sastati sutra sa kosovskim premijerom.

Ana Marković
%d bloggers like this: