fbpx

Sastanak Kurtija sa opozicijom: Informativnog karaktera ili podela odgovornosti

Аљбин Курти Фото: В.Ћуп

Kosovski premijer Aljbin Kurti pozvao je lidere opozicije kako bi ih informisao o dijalogu Beograda i Prištine, a dolazak su potvrdili lider Alijanse za budućnost Kosova i bivši kosovski premijer Ramuš Haradinaj i lider Demokratskog saveza Kosova Ljumir Abdidžiku, dok je predsednik Demokratske partije Kosova Memlji Krasnići poziv odbio. Istraživali smo, zašto taj poziv dolazi baš u ovom trenutku i da li je Kurtijeva vlada ponovo na „klimavim nogama“.

Aljbin Kurti je u pozivu opozicionim liderima za zajednički sastanak naglasio da političke razlike i neslaganja između vlasti i opozicije ne bi trebalo da ugrožavaju nacionalni interes.

„On sada poziva lidere opozicije da ih upozna šta se tamo (u Briselu) desilo, kao i da ih obavesti o ovom poslednjem sporazumu, i uopšte oko toka dijaloga, da se analiziraju, da se usaglase stavovi šta će ubuduće i kako će ubuduće Kosovo da tamo nastupa i kakav će stav imati u vezi tog sporazuma, oko konačnog sporazima za stabilizaciju, i kako oni kažu, međusobnog priznavanja“, ističe profesor Ustavnog prava Mazljum Baraljiu.

Za poznavaoce političkih prilika, Kurtijeve namere su jasne.

„Mislim da svaka politička partija i opcija, to je politika zapravo, želi da tu političku odgovornost deli sa drugima, da je prebaci na druge, to je sasvim normalno u politici“, dodaje Baraljiu.

„Mislim da deljenje odgovornosti u ovom slučaju može da se odnosi samo na one stvari koje se tiču sporazuma sa Srbijom, a što se tiče lokalne, ekonomske i uopštene situacije na Kosovu da je odgovornost apsolutna i biće samo na Aljbinu Kurtiju i trenutnoj aktuelnoj vladi“, smatra politički komentator Viktor Popović.

Opozicijia trenutno nema želju da sruši aktuelnu vladu i nije spremna da preuzme odgovornost za neizvestan dijalog sa Srbijom, a ni za ekonoske, i probleme u energetskom sektoru.

„Vlada može biti srušena kada član koalicije, u ovom slučaju partija predsednice Kosova Vjose Osmani, hoće. Ako ona to želi, može. A ova opozicija to ne može, zato što nema ni približne brojeve, niti snagu, niti koordinaciju“, ističe Baraljiu.

„U ovom trenutku ne vidim izbore kao opciju i smatram da će trenutni sporazum sa Beogradom biti obostrano prihvaćen, i mislim da obe strane moraju da krenu dalje. Ono što će biti izazov u narednom periodu jesu one stvare koje dolaze na agendu, a to je ZSO i mislim da će to biti ozbiljan izazov, naročito za Prištinu, i u tom smislu, i u tom trenutku mislim da će Prištini biti potrebna možda neka šira koalicija i možda neka ili reformisana vlada ili eventualno novi izbori“, smatra Popović.

Prva Kurtijeva vlada je srušena 2020. godine, posle samo 50 dana. Zvanično su to uradili tadašnji koalicioni partneri iz Demokratskog saveza Kosova, a nezvanično Sjedinjene Američke Države zbog neposlušnosti.

Milena Maksimović
%d bloggers like this: