fbpx

Kurti: Beograd da otvori arhive o nestalim licima

Аљбин Курти, Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

Kosovski premijer Aljbin Kurti, posle odavanja počasti kod spomenika posvećenog nestalim licima u Prištini, poručio je da Beograd treba da otvori arhive kako bi se saznala istina o nestalim licima.

„Kao institucije imamo odgovornost da učinimo sve što možemo i znamo da će sudbina nestalih biti otkrivena što je pre moguće i da ćemo sa međunarodnim faktorima vršiti pritisak na Beograd da otvori arhive. Pored otvaranja arhiva (u Beogradu), naše tužilaštvo mora biti mnogo aktivnije, pravosuđe mnogo efikasnije, jer se do istine može doći pravdom, kroz traženje odgovornosti onih koji su ih ubili“, rekao je Kurti.

Kosovska predsednica Vjosa Osmani rekla je da se danas obeležava „jedan od najgnusnijih zločina genocidnog režima Srbije“.

„Danas obeležavamo jedan od najgnusnijih zločina genocidnog režima Srbije, a to je dvostruki zločin. Pozivamo da zajedno sa međunarodnom zajednicom povećamo pritisak da Srbija odgovara za počinjene zločine, ali i da pokaže gde se nalaze naši najmiliji“, rekla je Osmani.

Izvor: Koha

%d bloggers like this: