fbpx

„Ima nešto što se ne može prodati“

Литургија у Липљану Фото: Грачаница онлајн

„Ima nešto što se ne može prodati i moramo drugima pokazati da to nema zemaljsku cenu”, poručio je vladika Teodosije tokom liturgije u crkvi Svetih Flora i Lavra, na proslavi hramovne slave.

Episkop raško-prizrenski, vladika Teodosije, kazao je besedi da su Sveti mučenici Flor i Lavr svojim životom, a onda i svojim stradanjem mučeničkom gorčinom osveštali prostore na kojima mi živimo.

„Naši preci, naši dedovi, očevi zalili su ovu zemlju svojim znojem, majke naše suzama, sve je ovo osveštano. Zato je važno da to znamo da vrednujemo i cenimo, da ne budemo kao mnogi naši sugrađani koji za šaku evra ili dolara prodaju sve ono što su nasledili. Ne može se to prodati, tu su i grobovi naših predaka, tu su kosti njihove. Ima nešto što se ne može prodati i moramo drugima pokazati da to nema zemaljsku cenu”, kazao je vladika, dodajući da trebao da ljubimo Boga, njegovu svetu crkvu, ali i jedni druge.

„Ako ne ispoštujemo te dve zapovesti Božije onda nemamo čemu da se nadamo. Bićemo kao ova trava zelena, koja uvene i bude pokošena. Tako biva sa čovekom koji živi samo ovaj zemaljski život a ne zna za onaj večni u cartsvu Božijem, e to nas uče sveti mučenici“, dodao je vladika.

Ovogodišnji kolačar bio je Miloš Žorić iz Lipljanja, dok će sledeće godine to biti porodica Čepkenović.

Crkva Svetih Flora i Lavra sagrađenoj 1934. godine, a u Lipljanu danas živi oko 300 Srba.

Milena Maksimović

 

 

 

%d bloggers like this: