fbpx

Različite izjave o konstruktivnosti u dijalogu Beograda i Prištine

Бриселски дијалог Вучић-Курти: Фото: Скриншот

Učesnici na sastanku u Briselu, 18. avgusta, davali su kontradiktorne izjave, kao i diplomate. Dok je američki ambasador u Srbiji, Kristofer Hil, izjavio da je srpska strana bila spremna za razgovor o konkretnim stvarima, ali ne i druga strana u pregovorima, s druge strane, premijer Kosova, Aljbin Kurti, je izjavio da su bili spremni i konstruktivni u razgovorima. Teško je znati koja je strana bila u pravu u izjavama koje su dali, dok nemamo izjave ostalih strana uključenih u dijalog. U međuvremenu moramo sačekati da vidimo kako će se postići dogovor o registarskim tablicama.

Izvor: kallxo.com

Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti su se sastali 18. avgusta u Briselu u pokušaju da postignu sporazum o slobodi kretanja građana i korišćenju automobilskih registarskih tablica. Sastanak je završen bez dogovora, dok su strane nastavile da komentarišu ponašanje jedni drugih u ovim razgovorima.

Nakon novonastale situacije zbog odluke Aljbina Kurtija da uvede mere reciprociteta i postavljanje barikada na severu Kosova, intervenisali su predstavnici međunarodne zajednice. Sjedinjene Američke Države zatražile su da se odluke kosovske strane odlože za mesec dana, odnosno da njihova primena krene 1. septembra 2022. godine.

Nakon toga, posrednik u dijalogu Kosova i Srbije, Evropska unija, je zatražila da se Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti sastanu u evropskoj prestonici kako bi pronašli izlaz, a susret dvojice lidera je naširoko komentarisan u javnosti.

Prvobitno je ambasador SAD u Srbiji, Kristofer Hil, rekao da je srpska strana bila spremna da nađe rešenje na sastanku 18. avgusta, ali da nije naišla na spremnost druge strane.

„Iskreno govoreći, srpska strana je bila na svom mestu, znala je o čemu treba da razgovara, znala je šta je važno. Ali mislim da druga strana, nažalost, nije bila spremna za konkretan razgovor. Za rešavanje ovih problema, neophodno je da razgovarate o konkretnim stvarima“ – izjavio je Hil za srpsku televiziju N1, 23. avgusta u intervjuu.

„Za rešavanje ovih problema, neophodno je da razgovarate o konkretnim stvarima, ali te stvari takođe morate staviti u širi kontekst, a širi kontekst je pitanje srpske zajednice i načina na koji će ona živeti u budućnosti. To je za mene ključno. Srpska zajednica na Kosovu se mora osećati kao kod kuće i biti bezbedna. Zato se ulažu određeni napori da se o tome razgovara, a mislim da će se tako i nastaviti“, dodao je američki ambasador u Beogradu, Kristofer Hil.

On je rekao da je predsednik Srbije, Aleksandar Vučić otišao na sastanak sa Kurtijem spreman „da pregovara i zaista je obavio svoj domaći zadatak“.

Međutim, kosovski premijer, Aljbin Kurti, se nije složio sa izjavama američkog ambasadora u Srbiji.

U sredu, 24. avgusta, Kurti se prvi put pojavio pred medijima nakon sastanka 18. avgusta u Briselu. On je rekao da nije tačno da kosovska strana nije bila konstruktivna.

„Nisu istinite izjave da je bilo predloga jedne strane i spremnosti za kompromis. I dalje smo bili otvoreni za razgovore u tom smeru, ali je druga strana napustila zgradu“ – izjavio je Aljbin Kurti i dodao:

„Mi smo kao Republika Kosovo zainteresovani za slobodu kretanja. Kao što sada nema probnih tablica ni sa ove ni sa one strane, dobro bi bilo da nema ni nalepnica“.

O sastanku 24. avgusta govorio je i specijalni predstavnik Evropske unije u dijalogu Kosova i Srbije, Miroslav Lajčak. On je rekao da je sastanak bio dobar.

„Ova runda razgovora bila je potpuno drugačija. Imali smo veoma profesionalnu, fokusiranu diskusiju punu poštovanja, oni [Kurti i Vučić] se nisu svađali, poštovali su vizije jedni drugih i bili su svesni razlika. Atmosfera na ovom sastanku je bila mnogo bolja, to je sve što mogu da kažem“, izjavio je on za BBC na srpskom.

Na dan kada je održan sastanak u Briselu, visoki prdstavnik Džosep Borrelj, poručio je da na sastanku nije bilo dogovora, ali je izjavio da će se dijalog nastaviti u predstojećim danima.

„Danas još nismo postigli dogovor, ali ovo nije kraj priče. Oba lidera su se složila da nastave proces, ima još vremena do 1. septembra, ne predajem se. Mi se ne predajemo, moramo nastaviti razgovore“, poručio je Borrelj.

Podsećamo, Kosovo i Srbija su dijalog započeli 2011. godine. Na početku se razgovaralo o tehničkim pitanjima, ali je u dijalogu bilo reči i o političkim temama. Jedan od potpisanih sporazuma bio je sporazum o slobodi kretanja iz 2011. godine. Jedna od odluka se odnosi i na preregistraciju automobila sa registarskim tablicama gradova na Kosovu izdatim u Srbiji na tablice RKS.

Registarske tablice sa oznakama gradova na Kosovu, kao što su KM, PZ i slično, koje izdaje Srbija, zvanična Priština smatra ilegalnim.

Infografik:

„Iskreno govoreći, srpska strana je bila na svom mestu, znala je o čemu treba da razgovara, znala je šta je važno. Ali mislim da druga strana, nažalost, nije bila spremna za konkretan razgovor. Za rešavanje ovih problema, neophodno je da razgovarate o konkretnim stvarima“.

Kristofer Hil

Ambasador SAD u Srbiji

 23.08 2022.


„Nisu istinite izjave da je bilo predloga jedne strane i spremnosti za kompromis. I dalje smo bili otvoreni za razgovore u tom smeru, ali je druga strana napustila zgradu. Mi smo kao Republika Kosovo zainteresovani za slobodu kretanja. Kao što sada nema probnih tablica ni sa ove ni sa one strane, dobro bi bilo da nema ni nalepnica.“

Aljbin Kurti

Premijer Kosova

24.08 2022.


„Ova runda razgovora bila je potpuno drugačija. Imali smo veoma profesionalnu, fokusiranu diskusiju punu poštovanja, oni [Kurti i Vučić] se nisu svađali, poštovali su vizije jedni drugih i bili su svesni razlika. Atmosfera na ovom sastanku je bila mnogo bolja, to je sve što mogu da kažem.“

Miroslav Lajčak

Izaslanik EU za dijalog Kosova i Srbije

24.08 2022.

%d bloggers like this: