fbpx

Osmani: Imamo puno nesuglasica sa Vučićem, međusobno priznanje jedino donosi mir

Вјоса Османи; Фото: В. Ћуп

Kosovska predsednica Vjosa Osmani izjavila je da ima mnogo nesuglasica sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, ali da je “međusobno priznanje Kosova i Srbije jedino što donosi mir u regionu”.

Kosovska predsednica Vjosa Osmani učestvovala je na samitu Brdo-brioni u Sloveniji, a među učesnicima, između ostalih, bio je i srpski predsednik Aleksandar Vučić.

„Nismo imali bilateralne razgovore, naravno da imamo mnogo nesuglasica sa predsednikom Vučićem i to se dešava zato što Srbija ne prihvata realnost da je Kosovo nezavisno i suvereno i to je nepovratna realnost. Ima mnogo stvari oko kojih se ne slažemo, ali dijalog treba da bude usmeren na obostrano priznanje i Srbija treba da se konstruktivno angažuje što je pre moguće da dođe do međusobnog priznanja. Polurešenje neće doneti dugoročni mir, uzajamno priznanje je jedino što donosi željeni mir u regionu i šire i približava nas EU, što je naš cilj“, rekla je Osmani.

Kosovska predsednica je takođe rekla da nema zemlje u Uvropskoj uniji koja je protiv liberalizacije viznog režima za Kosovo.

“Kosovo je izabralo evroatlantski put i mi smo to uradili svesno. Krajem godine podnećemo zahtev za status kandidata“, izjavila je Osmani.

Proces Brdo-Brioni je slovenačko-hrvatska inicijativa koju je 2010. pokrenuo Pahor, tada slovenački premijer, u cilju jačanja uzajamnog poverenja i regionalne saradnje i brže integracije Zapadnog Balkana u EU.

Milena Maksimović
%d bloggers like this: