fbpx

Priština: U SKC-u predstavljene narodne pesme, nošnje i običaji

Фото: Грачаница онлајн

U Srpskom kulturnom centru u Prištini predstavljene su narodne pesme i igre, narodne nošnje, nakit i običaji iz različitih delova Kosova i Metohije.

Narodne igre i pesme kao i nošnje Prištinskog, Mitrovičkog, Gnjilanskog, Pećkog i Prizrenskog regiona predstavili su članovi Nacionalnog ansambla „Venac“.

“To su zaista različiti regioni i po mnogim stvarima suštinski po srži, dalekoji tradiciji, epici koju srpski narod nosi sa sobom i to je jedna povezana celina koja je neraskidiva. To se neguje i iz potrebe da se sve to u ovim ugorženim sredinama sačuva i predstavlja primer da upalimo svetlo i podsetimo ljude u centralnoj Srbiji, koji žive u etnički čistim sredinama i neugroženim od strane drugih kultura, da ipak čuvaju svoju tradiciju i da je prenose jer je to nešto što nas oslikava kao lična karta”, kazao je šef umetničkog sektora ansambla „Venac“ Miloš Cile Mitić.

Foto: Gračanica onlajn

„Mi smo današnje predavanje upravo posvetili narodnim igrama iz razloga što aktuelna praksa poznaje tek neke oblike tradicionalnih narodnih igara, a u prošlosti su oni bili vrlo, vrlo oseboijni. U tom smislu nemoguće je celu nekadašnju praksu upisati u nacionalni registar. U nacionalni registar se upisuju živi elementi kulturnog nasleđa, dakle oni koji žive u praksi“, naglasio je dr etnokoreolog Zdravko Ranisavljević, dodajući da pored jezika i religije, tradicija i običaji igraju važni ulogu u životu jednog naroda, te da su narodne igre i pesme takođe bitan element u očuvanju kulturnog nasleđa.

Događaju je prisustvovao ambasador Evropske unije na Kosovu Tomaš Sunjog.

Srpski kulturni centar u Prištini otvoren je 2018. godine kako bi se sačuvala kultura i tradicija prištinskih Srba.

Milena Maksimović
%d bloggers like this: