fbpx

Matić: Ukoliko Kosovo postane član SE bez prethodnog prijema u UN bio bi presedan

Марко Матић Фото: Н. Милосављевић

U Prištini novi non-pejper. Za razliku od onog u kome se pominjao “novi okvir” dijaloga, sada imamo još jedan u kome se tvrdi da ne postoje pravne prepreke da Kosovo postane član Saveta Evrope. Politički analitičari smatraju da je mala verovatnoća da Kosovo postane član SE, jer treba da prođe kroz proceduru, koja nije nimalo jednostavna, te da bi, ukoliko do toga dođe, to bio presedan.

Generalni konzulat Kosova u Strazburu uputio je misijama država članica Saveta Evrope non-pejper o pristupanju toj organizaciji, u kome se, navodi da „ne postoje pravni razlozi“ zbog kojih bi se odbila ta inicijativa.

„Da bi Kosovo postalo član Saveta Evrope mora da dobije dvotrećinsku većinu u tom telu i to je ono što je i prištinsku stranu podstaklo da ponovo pokrene to pitanje kršeći sve ranije dogovore koje smo imali, dakle, da ne pokreću pristupanje novim organizacijama“, istakao je politički analitičar Marko Matić za TV Prva.

Priština je podnela zahtev za članstvo u Savetu Evrope 12. maja ove godine uz napomenu da je podrška obezbeđena, međutim…

“Tu ima dosta tih složenih procedura i postupaka kroz koje treba ta aplikacija proći i to znači da najmanje godinu dana, najverovatnije, treba da prođe pa tek da se eventualno ona razmatra”, tvrdi profesor Ustavnog prava Mazljum Baraljiu.

Mazljum Baraljiu
Foto: N. Milosavljević

U non-pejperu, sastavljenom od 10 tačaka, navodi se da je Komitet ministara potvrdio da prethodni prijem u Ujedinjenim nacijama nije preduslov za članstvo u Savet Evrope.

“Iako ne postoji eksplicitna odredba da članice Saveta Evrope moraju da budu i članice Ujedinjenih Nacija, nećete naći primer bilo koje države da je član Saveta Evrope, a da nije član Ujedinjenih nacija. Kosovo bi u tom smislu bilo presedan u dva navrata. Prvo, što Kosovo nije država sa stanovišta međunarodnog prava i sa stanovništva dobrog dela zemalja koje su članice Saveta Evrope, jer ne priznaju Kosovo kao državu. A sa druge strane nije ni članica UN, takođe bi bi to bio presedan”, smatra Matić.

Baraljiu takođe ističe da je učlanjenje u UN vrlo složena procedura.

“Biti član Ujedinjenih nacija, to je složenija procedura, a i prepreke su tu, zato što treba da se da saglasnost od stalnih članova tog Saveta, odnosno glavnog egzekutivnog organa Ujedinjenih nacija, da bi se neka zemlja prihvatila da bude ravnopravan član Ujedinjenih nacija. Tako da, mislim da je ovde lakše biti član Saveta i nije toliko složena procedura, u odnosu na UN, gde svakako treba preći kroz određene prepreke i složeniju procedure”, ističe Baraljiu.

Prištinske institucije teže da postanu deo svih međunarodnih organizacija, a prioritet im je, kako ističu, Nato, Savet Evrope i Evropska Unija.

Milena Maksimović

 

%d bloggers like this: