fbpx

Registarske tablice, sledeći „čvor“ u dijalogu – šta predviđa sporazum iz 2011. godine?

Фото: В. Ћуп

Od 2011. godine Beograd i Priština pokušavaju da pronađu rešenja za slobodu kretanja građana koji poseduju srpska i kosovska dokumenta, međutim postignuti sporazumi su odugovlačeni ili nisu sprovođeni u celosti. Jedanaest godina od postizanja prvog sporazuma o slobodi kretanja, Kosovo i Srbija i dalje vode dijalog oko rešavanja pitanja registarskih tablica. Kosovska vlada je srpskim građanima dala rok od dva meseca, od 1. septembra do 31. oktobra, da svoje automobile preregistruju sa registarskih oznaka KM, PZ, PR, GL itd. na RKS tablice. Kosovo i Srbija su postigli dogovor o ulazno-izlaznim dokumentima, ali još nisu postigli dogovor o pitanju registarskih tablica.

Izvor: kallxo.com

Kosovo i Srbija su od 2011. godine potpisale na desetine sporazuma, međutim većina njih nije primenjena. Među potpisanim sporazumima, tada je potpisan i sporazum o slobodi kretanja koji je predviđao rešenje i za registarske tablice. Reč je o automobilima registarskih oznaka PR (Priština), GL (Gnjilane), PZ (Prizren), KM (Kosovska Mitrovica) itd. Nakon potpisivanja sporazuma o slobodi kretanja, upotreba takvih registarskih tablica prestala je 2011. godine u područjima naseljenim srpskom većinom južno od Ibra.

Srbija nije priznavala registarske oznake sa natpisom RKS (Republika Kosovo), ali je pristala na registarske tablice sa oznakom KS, koje su statusno neutralne kada je reč o državnosti Kosova, sa kojima se moglo prolaziti teritorijom Srbije.

Međutim, u četiri opštine na severu Kosova, teritorijama naseljenim većinski srpskim življem, nastavljena je upotreba automobila sa registarskim oznakama KM, koje izdaje Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije. Kosovska vlada je smatrala da je to u suprotnosti sa sporazumom potpisanim u Briselu 2. jula 2011. godine.

Tri godine kasnije, 14. septembra 2016., Kosovo i Srbija su ponovo pokušali da nađu rešenje za registarske tablice. Prema tada ponuđenom sporazumu, korisnici „RKS“ registarskih oznaka mogli bi da putuju u Srbiju bez „probnih“ registarskih tablica, ali bi grb „Republike Kosovo“ bio prekriven belom nalepnicom. Isto bi važilo i za one koji na Kosovo ulaze sa registarskim tablicama „SRB“ međutim, sa primenom sporazuma se odugovlačilo.

Septembra 2021. godine, Vlada Kosova odlučila je da uvede reciprocitet za automobile sa srpskim registarskim tablicama koji ulaze na Kosovo, tražeći od njih da stave probne registarske tablice tokom saobraćanja na teritoriji Kosova. Takva odluka kosovskih vlasti izazvala je ogorčenje među lokalnim Srbima, koji su skoro pune dve nedelje blokirali dva granična/administrativna prelaza, Jarinje i Brnjak.

Kao odgovor na nastalu situaciju, pregovarački timovi Beograda i Prištine su se sastala u Briselu, uz posredovanje Evropske unije, u cilju pronalaženja rešenja. Rešenje je bilo isto kao i ono iz 2016. godine, pokrivanje „državnih“ obeležja na registarskim tablicama automobila koji ulaze i sa Kosova i iz Srbije.

Trenutno se primenjuje ovaj sporazum potpisan u Briselu između Kosova i Srbije. Državna obeležja na svim automobilima koji ulaze na Kosovo moraju se prekriti nalepnicom. Isto važi i za automobile koji na teritoriju Srbije ulaze sa Kosova.

Vlada na čelu sa Aljbinom Kurtijem obećala je da će primeniti reciprocitet prema Srbiji na svim poljima. U saopštenju kosovske izvršne vlasti, izdatom 29. juna piše da će registracija automobila početi 1. avgusta i trajaće do 30. septembra. Ova odluka je odložena za 30 dana nakon tenzija nastalih na severu Kosova.

Od 1. septembra do 31. oktobra, srpski građani sa automobilima registarskih oznaka, KM, GL, PR itd., mogu iste preregistrovati na RKS tablice „u postupku koji traje najviše dva minuta“, poručeno je iz Vlade. Takođe, obećano im je da će imati poreske olakšice.

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, rekao je da će odgovor Srbije na odluke Vlade Kosova biti odmeren.

„Nećemo preduzimati vojne akcije, ali tražimo da ne uzimaju imovinu od ljudi i ne proteruju ih“, rekao je on.

Vučić je poručio i da je Srbija spremna za dijalog ali, prema njegovim rečima, kosovska strana nije.

„Druga strana ne želi kompromisno rešenje, već samo želi da se složimo sa onim što ona odluči“, istakao je Vučić i dodao da Kosovo ima podršku Zapada za svoje postupke.

Na odluku Vlade Kosova reagovala je i Kancelarija za Kosovo i Metohiju u Vladi Srbije, rekavši da „Aljbin Kurti preti Srbima na Kosovu ratom“.

„Odluka institucija u Prištini da zabrani srpske lične karte i posle 30. septembra da ukine važenje registarskih tablica sa oznakama srpskih gradova: KM, GL, PR, UR itd., uz upozorenje da će nakon ovog roka ova vozila biti oduzeta, direktan je udar na sve Srbe, kako južno, tako i severno od Ibra“, navodi se u saopštenju ove Kancelarije.

S druge strane, šef kosovske vlade Aljbin Kurti, nedavno je ponovio da neće dozvoliti neutralne registarske tablice na teritoriji Kosova i da će biti sproveden reciprocitet, kako je i predviđeno.

„Opcije u skladu sa kojima bi Kosovo trebalo da štampa neutralne tablice za sebe ne dolaze u obzir, sa mnom kao premijerom, sa ovim demokratskim rukovodstvom“, rekao je Kurti na konferenciji za novinare.

U međuvremenu, međunarodni predstavnici su naveli da će pitanje registarskih tablica biti teže rešiti od sporazuma o dokumentima koji je naišao na spremnost srpske strane da prihvati kosovska dokumenta.

Šef spoljne politike Evropske unije, Josep Borelj, izjavio je da se ulažu napori da se pronađe rešenje koje bi prihvatile obe strane, Kosovo i Srbija.

„Pitanje registarskih tablica je teže rešiti, jer se ne radi samo o nečijem kretanju, već se radi o imovini koja se može prodati i kupiti. Ali, ja sam optimista“ – izjavio je Borelj za Radio Slobodna Evropa.

„Imamo rok od dva meseca [za zamenu registarskih tablica]. To nije nešto što će se dogoditi sutra. Kurti je prihvatio dvomesečni proces, kako bi izbegao svaku situaciju koja bi mogla dovesti do veće opasnosti“, zaključio je Borelj.

%d bloggers like this: