fbpx

Kurti čestitao Evropski dan jezika: Kosovo je višejezično društvo

Аљбин Курти и Славиша Младеновић Фото: Канцеларија премијера Косова

Iako se Srbi na Kosovu i Metohiji konstantno suočavaju sa nepoštovanjem Zakona o upotrebi jezika, a mediji i civilni sektor upozoravaju na nepoštovanje istog, kosovski premijer Aljbin Kurti čestitao je Evropski dan jezika uz rečenicu: “Kosovo je višejezično društvo i ova vrednost ima duboke korene u našoj zemlji”.

Kurti je u saopštenju podsetio šta je sve kosovska vlada u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke, tehnologije i inovacija i Kancelarijom poverenika za jezike učinila kada je jezik u pitanju:

– Osnovali smo Balkanski program na Univerzitetu u Prištini, gde studenti iz svih zajednica mogu da uče jezike balkanskih naroda. Ove akademske godine u ovaj program je upisano 15 studenata i nadamo se da će se ovaj broj povećati u narednim godinama;

– Kurikularni okvir Kosova je otvorio mogućnost integracije jezika zajednica kao izbornih predmeta;

– Pokrenuli smo inicijativu za osnivanje jedinice za prevođenje i usklađivanje koja će se baviti višejezičnim zakonodavstvom;

– Podržali smo funkcionisanje online platforme „VOC-UP“ za učenje jezika, preko koje je više od 70.000 građana Kosova steklo najmanje osnovno znanje albanskog ili srpskog jezika.

Čestitajući ovaj dan, Kurti je izrazio zahvalnost na dosadašnjoj saradnji sa povernikom za jezike pri Kancelariji premijera Slavišom Mladenovicćem.

“Kosovo ostaje snažno posvećeno promovisanju vrednosti višejezičnosti, smatrajući da je ova vrednost sredstvo za očuvanje bogatog i raznolikog karaktera našeg društva”, navodi se u saopštenju kosovskog premijera uz napomenu da će kosovska vlada “udvostručiti svoje napore da obezbedi zaštitu prava na upotrebu službenih jezika”.

Milena Maksimović

 

 

%d bloggers like this: