fbpx

Petković: Kurtijevo zveckanje oružjem izraz nemoći

Петар Петковић, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković saopštio je da je Aljbin Kurti “nesvesno otkrio svoje ratoborne planove poručivši da je razlog za eventualne sukobe na Kosovu i Metohiji to što Srbija ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost svoje južne pokrajine i ne dozvoljava Prištini prijem u međunarodne organizacije”.

Kosovski premijer Aljbin Kurti je u intervujuu za švajcarski „Die Republik“ izjavio da postoje četiri razloga zbog kojih bi moglo doći do „eventualnih sukoba između Srbije i Kosova“.

Prvi je što Srbije ne priznaje Kosovo, drugi što blokira prijem Kosova u međunarodnim organizacijama i finansira „paralelne strukture“ na severu Kosova, treći je da je Kosovo demokratija, a Srbija, kako tvrdi, ne i četvrti se odnosi na bliske odnose sa Rusijom, što prema njegovim rečima, narušava mir i stabilnost.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ističe de je to “ništa drugo do pretnja ratom i poruka da će Priština posegnuti za oružjem kako bi primorala Beograd da prizna takozvano nezavisno „Kosovo“”.

“Istovremeno dok plaši svoje sunarodnike i svet nekakvom izmišljenom vojnom pretnjom Srbije, Kurti na severu Kosova i Metohije razmešta i ukopava teško naoružane pripadnike specijalnih snaga policije i šalje patrole nezakonito formiranih „Kosovskih bezbednosnih snaga“, paravojske formirane protivno Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN”, poručio je Petković.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju podseća Aljbina Kurtija da Srbija svoj teritorijalni integritet i suverenitet brani svim dozvoljenim mirnim i diplomatskim sredstvima, i argumentima zasnovanim na međunarodnom pravu, “jer snaga i ubedljivost naših stavova, a ne vojna sila, jeste ono što odnosi pobedu nad separatizmom na Kosovu i Metohiji”.

“Kurtijevo zveckanje oružjem je ništa drugo nego izraz nemoći i frustracije zbog činjenice da sve veći broj država odlučuje da povuče priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti takozvanog „Kosova“”, navodi Petković, dodajući da “Srbija nikada neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost svoje južne pokrajine i očekuje da predstavnici EU i zemalja koje podržavaju Prištinu dokažu svoju opredeljenost za stabilnost i mir na zapadnom Balkanu tako što će najoštrije osuditi Kurtijeve pretnje ratom”.

Milena Maksimović
%d bloggers like this: