fbpx

U manastiru Draganac počinje radionica kaligrafije

Фото: Галерија уметности Приштина

Galerija umetnosti Priština, Dom kulture Gračanica i Škola kaligrafije „Dijak“ organizuju radionicu kaligrafije od 29. septembra do 3. oktobra u manastiru Draganac kod Gnjilana.

Radionicu će voditi Dušan Mišić, likovni umetnik i dobitnik brojnih međunarodnih i domaćih priznanja iz oblasti kaligrafije.

“U autentičnom ambijentu manastira Draganac polaznici Škole savladaće osnove lepog pisanja i tradicije rukopisnih knjiga koje su nastajale u manastirskim prepisivačkim školama. Odabrani učenici srednjih škola sa područja Kosovskog Pomoravlja boraviće u Manastiru koji je u proteklom periodu postao duhovno središte za 40 000 Srba koji žive u ovoj oblasti“, navodi se u saopštenju Galerije umetnosti Doma kulture „Gračanica“.

Radovi nastali na radionici biće izloženi u porti manastira Draganac, a najuspešniji će ostati trajno na zidovima u manastirskom kompleksu.

„U nastavku jesenje izlagačke sezone krećemo sa radionicom kaligrafije i izložbe u Dragancu, u okviru programa podrške ugroženom kulturnom blagu Kosova i Metohije, čekaju nas važne izložbe mladih umetnika sa Kosova i Metohije i  Udruženja ‘Lada’“, rekao je Nebojša Jevtić, direktor Galerije umetnosti Priština sa sedištem u Gračanici.

Radionicu podržavaju Eparhija raško-prizrenska, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Manastir Draganac i iguman manastira vladika novobrdski Ilarion.

Milena Maksimović
%d bloggers like this: