fbpx

Jan Lipavski u Prištini: Češka podržava viznu liberalizaciju za Kosovo; Svi postignuti sporazumi u Briselu moraju se sprovesti

Липавски и Бисљими; Фото. В. Ћуп

Češki ministar spoljnih poslova Jan Lipavski, koji boravi danas u Prištini, nakon sastanka sa potpredsednikom kosovske vlade Besnikom Bisljimijem izjavio je da će napori njegove zemlje biti usmereni na proces evopske integracije i viznu liberalizaciju za Kosovo, ali je istakao i da se svi sporazumi sa Srbijom moraju sprovesti.

“Naši napori su usmereni na napredak i pitanje liberalizacije viza. Mislim da smo na dobrom putu da se pronađe politička podrška i da se ovaj proces okonča. Češko predsedništvo radi na ovom polju i mi to podržavamo”, rekao je Lipavski, navodeći da liberalizacija zavisi od tehiničkih i političkih aspekata.

“Evropska unija će razmotriti tehnički deo, a nadam se da će češko predsedavanje EU pozitivno odgovoriti na politički deo”, kaže Lipavski, kazavši da je o tome razgovarao i sa ministrom spoljnih poslova Holandije, te da je od njega dobio odgovor da će sačekati tehnički deo pregovora.

Šef češke diplomatije je zatražio da se sprovedu svi sporazumi sa Srbijom, naglasivši da je dijalog sa Beogradom nepohodan za proces evropskih integracija.

„Normalizacija odnosa je suštinski aspekt procesa evropskih integracija. Dve strane moraju da sprovedu sporazume postignute kroz dijalog”, dodao je Lipavski.

Nakon sastanka sa Bisljimijem, češki ministar spoljnih poslova sastaće se i sa kosovskom predsednicom Vjosom Osmani i premijerom Aljbinom Kurtijem.

Ana Marković

 

 

 

%d bloggers like this: