fbpx

Počela škola kaligrafije u Dragancu: Ispisivanjem tekstova perom čuvamo od zaborava ćirilicu i našu kulturnu baštinu

Школа калиграфије у манастиру Драганац; Фото: В. Ћуп

Desetoro mladih polaznika škole kaligrafije danas je u manastiru Draganac započelo ispisivanje prvih linija uz pomoć pera. Kroz ispisivanje tekstova perom čuva se od zaborava ćirilica i naša kulturna baština, poručili su organizatori.

Kaligrafija je umetnost lepog pisanja, koja vodi poreklo iz Kine, a u svetu se primenjuje na različite načine.

„Kod nas se kaligrafija primenjivala u crkvenoj umetnosti i tako je živela i razvijala se. Najlepši period kaligrafije kod nas je bio u 13-14. veku, u periodu kada su prepisivačke delatnosti i prepisivačke škole cvetale“, pojasnio je ukratko za Gračanicu Onlajn diplomirani likovni umetnik crkvene umetnosti Dušan Mišić, koji podučava polaznike škole u Dragancu.

Škola kaligrafije u manastiru Draganac; Foto: V. Ćup

Sa kaligrafijom se prvi put susreo u osnovnoj školi 2008. godine, a zatim je upisao srednju školu primenjenih umetnosti i Akademiju crkvene umetnosti gde je svoje znanje dopunjavao, a danas svoje iskustvo prenosi mladim polaznicima.

„Sa novim polaznicima, nekako uvek sa njima počinjemo od same nule i svaka osoba je individua za sebe, potpuno različita, potpuno različiti pristup, ne možete da imate dve iste osobe. Svakoj osobi drugačije objašnjavate, prilazite“, navodi Mišić i dodaje da je današnja grupa sa kojom je radio imala već dodira sa likovnom umetnošću.

„Oni su došli ovde da nauče nešto novo, da nauče veštinu pisanja perom, što je izazovno i treba jako dosta vremena i nadam se da će za ovo kratko vreme koliko su ovde uspeti da savladaju neke osnove. Nadam se i to što savladaju da će nastaviti da vežbaju kako bi bili sve bolji“, kaže Mišić.

Škola kaligrafije u manastiru Draganac; Foto: V. Ćup

Kada smo posetili manastir Draganac, u jednoj maloj prostoriji šćućureni jedni do drugih, desetoro prvih polaznika škole kaligrafije sa punom koncentracijom ispisivalo je različite simbole uz pomoć mastila i pera.

„Za sada mi je super. Nije dosadno i interesuje me. Inače crtam, slikam u slobodno vreme, volim to da radim“, poručio je Martin Saliji iz Kosovske Kamenice.

Anđelija Janković iz Šilova je već imala dodira sa kaligrafijom tokom letnje škole u Prizrenu.

Škola kaligrafije u manastiru Draganac; Foto: V. Ćup

„Nismo ovoliko obimno radili, uglavnom su to bila samo obična slova. Radili smo bojicama i sa perom isto, to je neka osnova bila. Lepo je zanimanje, nije uopšte dosadno, jeste da treba dosta truda i rada i koncentracije, ali opet, zanimljivo je“, kazala je Janković.

U autentičnom ambijentu srednjovekovnog manastira Draganac koji potiče iz 14. veka, organizatori si želeli da omladini iz Kosovskog Pomoravlja pruže malo aktivnosti, ali da ih poduče kako se čuva i neguje tradicija.

„Prvenstveno je bitno da deca na ovaj način neguju i poštuju svoj identitet kada je kaligrafija u pitanju i ćirilično pismo. Da negujemo ćirilicu, da poštujemo i volimo i da eto kroz ovaj neki kreativni vid stvaranja, da se deca oslobode i da malo nauče nešto novo“, istakla je akademska slikarka iz Gračanice Maja Todić.

Škola kaligrafije u manastiru Draganac; Foto: V. Ćup

Škola kaligrafije trajaće do nedelje, kada će, prema najavama organizatora, biti organizovana izložba.

„Ja polažem nade da će svako od njih uspeti da na posebno pripremljenom papiru narednih dana ispišu neke citate, dve, tri rečenice, ali nadam se za početak da savladaju slova, koliko toliko, a posle da sve to formiramo u reči, rečenice i na kraju u tekstove koji će biti pripremljeni na papiru“, kaže Dušan Mišić i nada se da će se polaznici zanimati za kaligrafiju i time čuvati ćirilicu.

Škola kaligrafije u manastiru Draganac; Foto: V. Ćup

„Upravo kroz ispisivanje tekstova perom čuvaju od zaborava ćirilicu i našu kulturnu baštinu koja je ovako nastajala u Srednjem veku i sve knjige koje su sačuvane do danas su nastale perom, rukom, mastilom“, rekao je Mišić.

Organizatori škole kaligrafije su Galerija umetnosti Priština, Dom kulture „Gračanica“ i Škola kaligrafije „Dijak“, uz podršku Eparhije raško-prizrenske, Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, manastira Draganac i igumana manastira, vladike novobrdskog Ilariona.

Ana Marković
%d bloggers like this: