fbpx

Potvrđeno: Rasprava o viznoj liberalizaciji za Kosovo 13. oktobra

Косовски пасош, фото ГрачаницаОнлајн

Rasprava o liberalizaciji viza za Kosovo biće na dnevnom redu Seveta Evropske unije 13. oktobra, potvrđeno je iz Češke, zemlje koja trenutno predsedava Evropskom unijom.

Od šest zemalja zapadnog Balkana koje nisu članice EU, samo građani Kosova ne mogu slobodno da se kreću šengenskim prostorom.

Evropska komisija je u junu 2016. godine ocenila da je Kosovo ispunilo sve kriterijume za liberalizaciju viznog režima, ali je postavila uslov za finalizaciju procesa da se postigne dogovor o ratifikaciji demarkacije granice između Kosova i Crne Gore, kao i da postagne određene rezultate u borbi protiv kriminala i korupcije, da bi 2018. godine zaključila da su kriterijumi ispunjeni.

Evropski parlament je podržao odluku Evrospke komisije, ali se Francuska i Holandija nisu složile sa ocenama u potpunosti zbog straha da bi građani Kosova zloupotrebili slobodu kretanja.

Takvi slučajevi su se dešavali sa građanima Albanije, Gruzije i nekih drugih zemalja.

Zvaničnici EU smatraju da je sada „pozitivan trenutak za liberalizaciju viza za Kosovo“, dodajući da bi taj proces „trebalo da bude okončan u roku od nekoliko meseci“.

Ako se postigne usklađenost, liberalizacija viza će se primeniti na nosioce kosovskih biometrijskih pasoša.

Pored zemalja EU, građani Kosova bi po dobijanju vizne liberalizacije mogli da se presele i u Švajcarsku, Norvešku, Island i Lihtenštajn.

Izvor: Reporteri

 

%d bloggers like this: