fbpx

ZSO na čekanju 3.444 dana; Beograd insistira, Priština ne popušta

фото: Kанцеларија за Kосово и Метохију

Danas je 3.444 dan kako Priština ne sprovodi odluku o formiranju Zajednice srpskih opština, a koju je potpisivanjem Briselskog sporazuma, preuzela. „Srbija mora da ima čvrst stav i to mora da bude naša crvena linija, kao što je crvena linija da neće biti priznavanja nezavisnosti Kosova od Srbije“, smatra politički analitičar Marko Matić. Profesor Ustavnog prava Mazljum Baraljiu uveren je da Srbija eksplicitno neće priznati Kosovo, ali da postoji mogućnost da to uradi implicitno.

Zajednica srpskih opština dogovorona je sporazumom koji je potpisan 2013. godine, međutim, Priština je 2015. godine utvrdila da ona nije u skldu sa Ustavom.

„To je ono što su naše vlade pogrešile, očigledno. Ima dva sporazuma koja su one potpisivale, ali to je od strane Ustavnog suda u 23 slučaja utvrđeno da je protivno ustavnim odredbama i sada po Ustavu i zkonima na snazi nijedna vlada, niti određeni ljudi, pojedinci, ne smeju, kao što Vučić kaže da ne sme zato što tamo ima Kosovo kao sastavni deo Srbije i podržava svaki kutak zemlje, kaže da neće dati ni santimetar, tako ni ovi (Priština) ne smeju to da urade“, smatra profesor Ustavnog prava Mazljum Baraljiu.

„Ono što je problem jeste što je to već potpisano. Sada će u aparilu biti 10 godina od kada je potpisano, dakle, Srbija mora da insistira na primeni Briselskog sporazuma, kao glavnom preduslovu da se nastave pregovori uopšte“, ističe politički analitičar Marko Matić.

Marko Matić
Foto: N. Milosavljević

Uprkos pritisima međunarodne zajednice i pozivima da se primeni potpisano, Priština kategorički odbija da pristane na Asocijaciju koja bi Srbima na Kosovu i Metohiji omogućila kolektivna i individualna prava.

„Srbija mora da ima tu čvrst stav i to mora da bude naša crvena linija, kao što je crvena linija da neće biti priznavanja nezavisnosti Kosova od Srbije, kao što je crvena linija da nećemo priznati članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama ni po kojim uslovima, tako isto ne smemo dalje da pregovaramo ni o čemu dok se ne realizuje Briselski sporazum“, tvrdi Matić.

„Pritisi su, i sa jedne, i sa druge strane, od strane posrednika i EU, videćemo kako će to biti, ali ono što je najbolje jeste da se normalizuju odnosi, jer Srbija najverovatnije, po mom dubokom uverenju, neće ekskluzivno niti eksplicitno priznati Kosovo, a implicitno možda može“, ističe Baraljiu.

Mazlum Baraljiu
Foto: N. Milosavljević

Medijske navode da je zadatak izrade Nacrta statuta Zajednice srpskih opština poveren Nemačkoj Fondaciji i Evropskom institutu za mir demantovale su obe organizacije, ali je komentarisao prvi potpredsednik kosovske vlade Besnik Bisljimi.

“Ja sam zamenik premijera Republike Kosovo i ne mogu da kontrolišem šta rade nevladine organizacije u Srbiji. Oni mogu da prave odluke, nacrte, ali to nisu zvanične odluke Vlade Kosova i kao takve ih vidimo kao bezvredne”, rekao je na jučerašnjoj konferenciji Bisljimi.

Nacrt statute o Zajednici srpskih opština odradio je srpski Upravljački tim još 2018. godine o čemu je Evropska unija i obaveštena. Aprila ove godine isti tim je zatražio sastanak na najvišem nivou u Briselu gde bi Nacrt statute bio predstavljen, međutim, isti nije sazvan.

Milena Maksimović

 

%d bloggers like this: